Веселин Марешки
Веселин Марешки / БГНЕС
От партията на Веселин Марешки внасят поправки в Закона за движение по пътищата за по-строги и категорични мерки
"Да се отнема до живот шофьорската книжка на водачи на МПС, употребили алкохол или наркотици, независимо в какво количество. Такава поправка в Закона за движение по пътищата внасяме днес от "Воля" в деловодството на парламента", съобщи лидерът на "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки, цитиран от партийния пресцентър.

Според Марешки вакханалията по пътищата и улиците на България не може да продължава повече и затова законът трябва да е още по-категоричен и по-строг.

Борисов за катастрофата с Милен Цветков: Трябват още по-тежки наказания за дрогираните шофьори

„Вярваме, че поправката ще бъде подкрепена от всички депутати, след което правителството ще действа! Знаем че е крайно решение, но се надяваме, че “едно уиски или една “линия” - нищо няма да стане”, ще са думи, които никой няма да си позволи да изрече, преди да седне зад волана!“, коментира вносителят на поправката Кръстина Таскова.

В мотивите към законопроекта е записано, че основната му цел е да защити живота и здравето на хората чрез въвеждане на изключително строги мерки. За целта, освен отнемане на шофьорските книжки се предвижда и завишаване на глобите на 2000 лева, а при повторно нарушение - от 10 000 до 15 000 лева. Мерките и санкциите са приложими и за тези, които откажат да дадат съответните проби, информират от пресцентъра на "Воля".

Задържаха дрогирания шофьор, който с джипа си отне живота на Милен Цветков

"Смятаме, че единствено изключително строгите мерки и санкции ще дисциплинират хората да не шофират пили или след употреба на наркотици, както и без съответното удостоверение за управление", посочват вносителите в мотивите, цитирани от партийния пресцентър.

От там уточняват, че преди няколко месеца ПГ на "Воля - българските родолюбци" е станала съвносител на мерки, които да позволяват на компетентните органи да установяват на място не само дали шофьорът е употребил наркотични вещества, а какви точно и колко.