Недоволни граждани блокират главния път Борино–Доспат–Гоце Делчев
Недоволни граждани блокират главния път Борино–Доспат–Гоце Делчев / снимка: sxc.hu

Жителите на доспатското село Късак ще блокират главния път Борино - Доспат - Гоце Делчев днес от 14 до 16 ч. Хората искат незабавно да се спре концесията на 1920 хектара дивечовъдна площ. Тя е взета от „Натура Оптима" ООД.

Фирмата е спечелила конкурс за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъден участък „Омана", който се води към Държавното горско стопанство в Доспат. Според кмета Джамал Шалганов е проведен „скрит търг" в Министерство на земеделието.

„Искаме достъп до земите си, от които повечето са с документ за собственост. Тази земя е на хората, а не на която и да било фирма". Шалганов допълни, че ще бъде до протестиращите и наравно с тях ще блокира пътя, ако исканията не им бъдат чути.

Като основни мотиви хората от общините Доспат и Борино посочват: първо, че районът е източник на питейна вода за хората от Доспат, Борино, Змейца и Късак; на мястото има много частни и общински имоти, което също генерира конфликт на интереси; близостта на района до населени места засяга интересите на жителите, свързани с поминъка им. Това е район, където пашуват домашните животни, където се добиват голяма част от дървата за огрев през дългата зима. Тук се намират и важни туристически обекти, свързани с историята на региона и България.