Нечувано! Мощи на Свети Йоан Кръстител в Созопол
Нечувано! Мощи на Свети Йоан Кръстител в Созопол / снимкa: DarikNews.bg, Бургас
Нечувано! Мощи на Свети Йоан Кръстител в Созопол
31656
Нечувано! Мощи на Свети Йоан Кръстител в Созопол
  • Нечувано! Мощи на Свети Йоан Кръстител в Созопол

Мощи на Свети Йоан Предтеча (Йоан Кръстител) се съдържат в реликвария, открит преди четири дни на остров Св. Иван край Созопол, установи комисия от учени. В археологическата находка са положени части от ръка, лицева кост, пета и зъб.

Значителната находка беше предадена днес от ръководителя на археологическите разкопки проф. Казимир Попконстантинов на Сливенския митрополит Йоаникий, който ще трябва да вземе решение къде да бъдат изложени мощите за поклонение. Според проф. Божидар Димитров най-подходящото място за това е църквата „Св. Георги" край Созопол.

Двата реликвария, в единия от които са положени мощите на светеца, са направени от алабастър. Те ще останат в археологическия музей в морския град.

Реликварият беше открит на 28 юли от екипа на проф. Попконстантинов в черква от XII в. Предположенията на археолозите, водени от надписите върху двете находки се потвърдиха при днешната официална церемония по отварянето им в присъствието на комисия от специалисти, депутати и журналисти.

Министър Божидар Димитров, припомни че археологическия интерес към остров Свети Иван датира от преди четвърт век. „Предполага се, че още в дълбока древност някой от Константинополската патриаршия е дарил на манастира „Свети Йоан Предтеча" част от светите мощи, съхранявани в Константинопол", обясни министър Димитров.

На Светите мощи предстои да бъде направен антропологичен анализ.