/ ThinkStock/Getty Images
9-годишният Байрям, който се нуждае от бъбречна трансплантация, лежи вече месец в университетска болница в Германия и лекарите не предприемат никакви интервенции. Причината за това е, че се оказало, че на момчето не са били поставени необходими имунизации. Това обяви заместник здравният министър д-р Атанас Кундурджиев, допълвайки, че така българският данъкоплатец се налага да плаща средства за това, че някой друг не си е свършил работата. Момчето и неговата баба Селима Али бяха приети за лечение в Тюбинген на 27-и март.

Проверка във Фонда за лечение на деца разкрила фрапантни нарушения
 
Случаят с Байрям нашумя в началото на годината, а забавеното лечение на детето се превърна в една от причините за отстраняването на бившия директор на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ.

Здравният министър подписа формуляр за лечението на малкия Байрям
 
"Това, което заварихме, е една недобра работа в администрацията на фонда и във фокуса на общественото внимание стана случаят Байрям. Той е показателен за работата на фонда. Ние бяхме упрекнати за това, че бяхме върнали документи след решение на Обществения съвет. Искам да ви кажа, че когато се касае за живота и здравето на деца, това е отговорност. Ние сме върнали тези документи именно заради тази отговорността, която носим", каза д-р Кундурджиев.

9-годишния Байрям заминава за Германия в края на месеца
 
"Ако ние не бяхме взели мерки, Байрям нямаше да стигне до болницата в Тюбинген. Защото първо, оказа се, че неговата баба не е здравноосигурена. Тук искам да благодаря на този анонимен дарител, който на същия час отиде и плати здравните осигуровки. Също не бяха предвидени процедури, които Касата плаща - това са хемодиализни процедури. Не беше предвидено и това, че бабата е пациент, а не придружител. Така че за придружител също не бяха предвидени средства. Едни 20 000 евро от предишния преглед на Байрям, бяха останали в Тюбинген и никой не ги беше потърсил, което говори също за лошо управление на средствата. Сега се оказва, че Байрям стои в болницата месец и не се предприема нищо спрямо него, защото се оказва, че той не е бил имунизиран. Ето нещо, за което българският данъкоплатец плаща и за това, че някой не си е свършил работата. Но ние трябваше да решаваме проблема под медиен натиск и да преминем в обяснителен режим. Все пак се оказа, че сме били прави в тезите си", посочи още здравният министър д-р Атанас Кундурджиев.