Пациенти искат Фонд за обезщетение при некачествено лечение (ВИДЕО)
Пациенти искат Фонд за обезщетение при некачествено лечение (ВИДЕО) / снимка: Sofia Photo Agency, архив
9-годишния Байрям Айше Байрям и неговата баба Селима Али ще бъдат приети в Университетската клиника в Тюбинген на 27 март. Разходите за лечението и престоя ще бъдат поети от българската държава.

Донорът (Селима Али) не е бил включен като пациент съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност в Европейския съюз. Това е пропуск, който се поправя. Предстои НЗОК да издаде допълнителен формуляр S2, поeмащ разходите за предоперативните изследвания на бабата на Байрям, както и неговата хемодиализа в германската клиника. Допълнително, извън подписания от Министерството на здравеопазването формуляр за лечението в чужбина на детето, се изискват 50 300 евро за хонорари, пребиваването в болницата в Тюбинген и осигуряването на преводач за целия престой, който може да продължи до няколко месеца.

Справка в НАП показва, че Селима Али е с прекъснати здравноосигурителни права от февруари 2012 г., което се явява пречка за поемането на разходите й от НЗОК. Това не е било проверено и взето под внимание от Фонда. За щастие всички здравни вноски са платени от благодетел, пожелал анонимност.

На 1 март министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев подписа формуляр S2 за лечението на Байрям Айше Байрям след заключенията на консилиум специалисти и окомплектоването на нужните документи за трансплантацията.