Не е внесено искане за екстрадирането на банкер от Туркменистан
Не е внесено искане за екстрадирането на банкер от Туркменистан / netinfo

Все още няма внесено искане за екстрадирането на руския гражданин Аннадурди Хаджиев, съобщиха от Варненския окръжен съд.

На 22 февруари тази година окръжните магистрати в морския град задържаха временно за 40 дни Хаджиев, като се позоваха на Закона за европейската заповед за задържане и арест.

Молбата за временното задържане е отправена от властите на Туркменистан чрез Върховната касационна прокуратура в България. Бившият банкер е обвинен в длъжностно присвояване на голяма сума пари от националната банка на страната.

На 27 февруари Варненският апелативен съд потвърди решението на окръжните магистрати за временното задържане на Хаджиев. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

И двата състава подложиха на преценка само документите, предоставени от молещата страна. Ако официалните власти в Туркменистан изпратят молба за екстрадиция, окръжният съд ще преценява дали има опасност от политически репресии срещу Хаджиев, който е един от лидерите на опозиционната партия "Ватан".

Ако не постъпи искане за екстрадиция, Варненската окръжна прокуратура може сама да отмени временната мярка за неотклонение.