Напрежение в „Столипиново” заради смъртта на ром, в Кюстендил полиция и роми пак са на улицата
Напрежение в „Столипиново” заради смъртта на ром, в Кюстендил полиция и роми пак са на улицата / снимки: DarikNews.bg, Пловдив, Кюстендил
Обстановката в Кюстендил
45193
Обстановката в Кюстендил
Обстановката в Пловдив
  • Обстановката в Кюстендил
  • Обстановката в Пловдив

Над 300 души са се събрали на ул. „Ландос” в ромския квартал „Столипиново” заради смъртта на 46-годишен мъж в района на село Скутаре. Мъжът е починал, след като е бил блъснат от кола.

Събралите се роми са обградени от полицейски патрули, но не е изключено напрежението да ескалира. Ромите от квартала коментират, че той е блъснат умишлено.

От полицията съобщиха, че мъжът е починал тази нощ при катастрофа на разклона за село Рогош и по първоначална информация няма данни за умишлени действия при инцидента. Кметът на село Скутаре заяви, че не знае нищо за случая.

Мирен протест срещу етническото напрежение в цялата страна ще проведат жителите на ромския квартал „Столипиново” в Пловдив, научи по-рано Дарик. Митингът е предвиден за следващия петък (7 октомври) от 17.00 ч. на ул. „Батак” до новия пазар. По информация на Дарик, той се организира от Комитета за правата на бедстващите граждани в Пловдив, Синдикат „Защита” и „Спасение 2011”.

Протестът няма да се политизира и цели само и единствено да покаже, че хората от квартал „Столипиново” искаме да няма етническо напрежение, обясниха организаторите.

В същото време Община Пловдив призовава жителите на града да прекратят протестите срещу Кирил Рашков, след като той вече е арестуван. Това заяви за Дарик временно и.д. кмет на града Александър Долев.

Според него, след ареста на Рашков, вече няма смисъл от протести, които допълнително да нагнетяват обстановката в града. „Няма да спираме бъдещи протести на хората, но категорично няма да позволим да бъде нарушаван общественият ред”, обясни Долев.

Напрежение в Столипиново заради смъртта на ром в Кюстендил полиция и роми пак са на улицата
netinfo

Засилено полицейско присъствие се наблюдава в момента на изхода на ромския квартал „Изток” в Кюстендил. 7-8 автомобила с полицаи с качулки са разположени в близост до жп рампата.

„Като дойдох на работа на бариерата, тук се бяха събрали една тълпа роми със секири и дървета. Колежката беше пуснала бариерите за влака в 13.35 ч. Дойде един от ромските водачи и ни каза да не вдигаме бариерите. След това се обадихме на телефон 112. След това полицаите изтласкаха ромите навътре в квартала”, разказа за Дарик единият от кантонерите.

Другият кантонер, които също е бил на смяна по това време, коментира, че тълпата е заобиколила един лек автомобил, който е спрял на бариерата. Ромите са заплашили возещите се вътре хора.

„Засиленото полицейско присъствие бе разпоредено още в понеделник. В момента от време на време в ромската махала се появява слух, че има някакво напрежение и хората се притесняват. Ние работим с ромските неформални лидери. Те също обикалят и констатациите им са, че в града всички роми се движат безпрепятствено", заяви директорът на ОД на МВР-Кюстендил комисар Георги Джоглев. Той отрече на жп рампата да са се появявали роми със секири.

Напрежение в Столипиново заради смъртта на ром в Кюстендил полиция и роми пак са на улицата
netinfo

Във връзка с постъпили множество сигнали в областните дирекции в страната за възникнали инциденти, които при проверка се оказват фалшиви, МВР приканва гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на злонамерени слухове за умишлено напрежение. Вътрешното министерство високо оценява гражданската съвест на хората и твърдо вярва, че обществото е способно да запази духа на човечност и разбирателство, независимо от етническата им принадлежност. Гражданите могат да подават информация за установяване на достоверността на сигналите на тел.112.