/ БГНЕС
Остър спор в началото на пленарното заседание доведе до напрежение и словесен сблъсък, който прерасна и до физическо спречкване между депутатите пред трибуната.

Не се стигна до бой, тъй като председателят на парламента Никола Минчев успя да успокои страстите и даде почивка от 10 минути. 

Всичко започна с декларация на парламентарната група на ГЕРБ, в която Даниел Митов каза, че е "извършено покушение срещу българската демокрация".

"Кабинетът заложи на зрелищата, без да разсъждава", заявиха от ГЕРБ-СДС в декларация от парламентарната трибуна. 

"Среднощните обиски и арести няма да редуцират инфлацията, да намалят цените на основните стоки и горива, призивите за помощ за Украйна. Да, никой не е над закона, но това важи и за тези, които нарушават основния закон - Конституцията на Република  България. След като лидерът на най-голямата опозиционна партия и довчерашен премиер може да стане жертва на беззаконие, какво остава за останалите хора", попита Митов.

Това изказване предизвика викове от страна на "Продължаваме промяната".

След това председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров също прочете декларация от трибуната. "Няма никой над закона", каза Гюров. Това предизвика бурна реакция в залата.

напрежение парламент
БГНЕС

сблъсък депутати парламент
БГНЕС

От управляващата коалиция ръкопляскаха, а от ГЕРБ-СДС тропаха по банките и скандираха "Оставка".

След това на трибуната се качи Георги Свиленски от БСП.

"Хората, които 12 години извършваха покушение върху българската демокрация, днес ни дават уроци по демокрация; хора, които 12 години упражняваха насилието като форма за управление - днес казват, че е нарушен консенсусът за ненасилие", заяви Свиленски. В отговор също се скандираше  "Оставка".

Депутатите от ПГ на ГЕРБ реагираха много остро на неговите думи, напрежението се нажежи и излязоха на трибуната до него. Присъединиха се и депутатите от други групи. От остър словесен сблъсък премина към блъсканица между тях. До бой не се стигна, тъй като председателят на парламента Никола Минчев слезе при тях, успокои ги и даде 10-минутна почивка.

сблъсък депутати парламент
БГНЕС