/ БГНЕС
Националната агенция за приходите /НАП/ провери над 1500 фирми за нелогично високи касови наличности, съобщиха от приходната институция.

При близо 600 дружества проверките на място продължават и в момента, като наличните в касите средства се преброяват, описват се всички купюри и се сравняват с посочените в счетоводството.

В съобщението се припомня, че през юли 2021 г. НАП започна масова кампания за проверка на касова наличност - сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите. Към момента на проверките над 1020 фирми са декларирали изплатен дивидент на стойност близо 725 млн. лв., а 277 дружества са заявили своето намерение да го разпределят. Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица - собственици, като заплатят дължимия за това пет процента данък, допълват още от приходната агенция.

До 31 януари самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуряването си

При 609 от дружествата проверяващите са установили несъответствие за повече от 337,6 млн. лв., съобщават от НАП.

Наред с контролната кампания на място, общо 11 588 рискови дружества са получили електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП. По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си запаси и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им.

Много от дружествата, допуснали технически грешки, са се възползвали от предоставената им възможност, като са коригирали сами данните и са подали счетоводните си отчети отново.

"Има видим ефект от проверките на НАП за касови наличности - подобрени са данъчното поведение и събираемостта. Повиши се броят на фирмите, които разпределиха дивидент и заплатиха дължимия данък в срока за това. Също така, все повече счетоводители се придържат към законовите изисквания и отказват да правят нерегламентирани счетоводни операции, свързани с касовата наличност. Благодаря на колегите в НАП за постигнатите високи резултати в рамките на кампанията", каза заместник изпълнителният директор на приходната агенция Георги Димов, цитиран в съобщението.