Купуване на гласове
Купуване на гласове / iStock/Getty Images
Когато има ниска избирателна активност, тогава изборът се решава чрез неприемливите за 21-и век методи като търговията с гласове.
Въпросът за купения и за контролирания вот е най-същественият в българската изборна практика, коментира пред БНР Стефан Манов от обществения съвет на ЦИК.

Кои са победителите на втория тур в областните градове? (ГРАФИКИ)

По думите му той върви заедно с цялото удобно лицемерие, в което живеят партиите, а и медиите, а и социолозите. Контролираният вот може да стане с пари, със заплаха, но и с фалшиви новини и с манипулации, добави той.

Какво определя гласа на българските граждани? (ВИДЕО)


По думите на Манов в последните промени на Изборния кодекс, в началото на годината, зад кадър е останала дребна, но съществена промяна. Беше променен един елемент в процедурата по издаване на наказателно постановление, което до този момент се издаваше от областния управител на град София, който оставаше целенасочено преписките да изтекат по давност, обясни той. Така никой не беше наказван, добави Манов. Сега наказателните постановления се издават от ЦИК, припомни той.

Стойността на контролирания вот на фона на изборния процес е изключително висока. Това е мнението на Калин Славов от "Прозрачност без граници", цитиран от БНР.

По думите му, когато има ниска избирателна активност, тогава изборът се решава чрез неприемливите за 21-и век методи като търговията с гласове. Ще цитирам един свой колега - проблемът не е толкова в неграмотните гласуващи, колкото в грамотните негласуващи, добави Славов.

Стефан Софиянски за цената да управляваш и тежките удари (ВИДЕО)


Той припомни и за проблем, който предходният състав на ЦИК е задълбочил, проблем, който ще се появи и за тези избори, а именно - отказ да се направи експертен и контролен преглед на недействителните бюлетини, когато ги има в количество, по-голямо от средностатистическото.

Да се види чисто технически защо се е случило така бюлетините да бъдат недействителни, а не да се гадае, призова Славов. Според него всяка комисия може да пререши този въпрос. "Това се оказа освен технически проблем, но и проблем за доверието на гражданите в изборния процес, те си казват - защо да отида да гласувам, като моят глас ще бъде унищожен", добави Славов.
БНР