Как се управлява милионен град като София? Десет години начело на столицата в новата ни история засега имат само Стефан Софиянски и кандидатът за кмет Йорданка Фандъкова.
„София хубавее. Аз съм раждан в този град. Имам много спомени и промяната, която е днес, разбира се, може само да ме радва като софиянец”, казва Софиянски.

Манолова: Гласувах за свободна, демократична и европейска София (ВИДЕО/СНИМКИ)


Стефан Софиянски – служебен вицепремиер, депутат, но разпознаваем за хората най-вече като кмет на София в рамките на десет години без няколко месеца - от 1995 до 2005. Ако си мислите, че да си кмет на София е „кабинет в сградата на „Московска”, екип, медийни изяви и голям бюджет”, то представата ви не е съвсем реалистична.

„Един кмет не управлява, един кмет работи за съгражданите си. Това е работата на кмета. Има много работа и не трябва да бягаш от отговорност. Едно нещо трябва да знаеш – ако си кмет друг виновен няма. Поемеш ли тази позиция, трябва да знаеш, че ти си виновен за всяко нещо, което стане, независимо дали някой от твоя екип ти го е причинил. Много е важно да имаш доверие на хората, с които работиш, както и да не забравяш, че в 7.30 сутринта трябва да си в кабинета”, разказва Стефан Софиянски.

Фандъкова: Днес не е ден за битка, а за гласуване (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

„Непрекъснато трябва да взимаш решения и то бързо, не можеш да се бавиш. Моят принцип винаги е бил ако десет решения взема бързо, осем да са правилни - пак е добре. Човек винаги може да сбърка нещо”, каза още той.

Кметските решения не винаги се приемат радушно от хората, особено в София. Поне не и към момента, в който са взети. „Тук най-добрият пример е всеки ремонт. Когато започнеш ремонт, като затвориш улицата, като създадеш неудобства - хората са сърдити и не одобряват. Те си мислят, че това може да стане без никакви неудобства. Добре, обаче, когато видят, че резултатът е добър и когато видят, че е по-хубаво - тогава ти прощават”, смята Софиянски.

Борисов съчувства на президента - Нинова, Манолова и Весела Коледа го ошашавили (ВИДЕО)
 

„За ремонтите на банята, Халите - бяхме затворили за два месеца бул. „Мария Луиза”. Трамвая бяхме спрели, за да бъде булевардът в този вид. Отнесохме критики”, каза още той.

Ако за ремонта на банята и водочерпенето одобрението на столичани е еднозначно, то за реконструкцията на Халите не е така.

NOVA