С прецедент започна 48-ото Народно събрание, след като политическите сили не успяха да изберат председател.

Според справка на БТА няма случай от промените през 1989 г. насам, при който да не е бил избиран председател на парламента при първото му заседание.

След две неуспешни процедури по избор заседанието беше прекъснато и ще бъде подновено утре в 10:00 ч.

От "Демократична България" предлагат ротация на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" начело на парламента. От ГЕРБ приеха предложението. Очаква се отговорът на ПП.

♦ Тържествена част

По традиция началото на новия парламент бе дадено от най-възрастния депутат Вежди Рашидов (ГЕРБ-СДС). След проверка на кворума, малко след 09:00 ч., той би звънеца в пленарната зала. В приветствието си Рашидов призова депутатите за смирение, разум, помирение и пожела "този път да излезе нещо по-добро от всичко това".
 
Пак ви моля, колеги, мислете
Вежди Рашидов


„Нека, когато се изправяме един срещу друг на тази висока трибуна, да помним, че всеки има своя живот, достойнство, че всеки има близки и, най-вече, зад всеки от нас стоят хиляди хора със своите мечти и съдби. Нека спорим, но да не се обиждаме, нека се борим, но да не се убиваме“, апелира още той.

След речта на Рашидов новоизбраните депутати положиха клетва, а в залата прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция държавният глава направи обръщение към парламента. „Искрено се надявам 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност и ключът е именно във вас, каза президентът Румен Радев от парламентарната трибуна. 
 
Нужен е разум, нужен е кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност и да управлява във време на тежки изпитания
Румен Радев

На официалното откриване освен Румен Радев и Илияна Йотова, присъстваха служебният премиер Гълъб Донев и членове на служебния кабинет, главният прокурор Иван Гешев, омбудсманът Диана Ковачева, предишни президенти и председатели на Народното събрание, представители на съдебната власт и Конституционния съд, на синдикати и работодатели, вероизповеденията и дипломатическия корпус.  

♦ Посланията на политическите сили

Церемонията продължи с изявление на представителите на седемте парламентарно представени партии – ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната“, ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“, „Демократична България“, „Български възход“. Основният акцент в техните изказвания беше ролята, която са им отредили избирателите.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова декларира, че единството и мирът ще са в основата на коалицията ГЕРБ-СДС в този парламент. Ще се стремим тук да има съгласие, а в държавата ни да има мир, увери тя.

Съпредседателят на партия „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков заяви, че ще работят, за да оправдаят доверието на своите избиратели. Той определи като приоритет решаването на истинските проблеми на хората. 

След лидера на ДПС Мустафа Карадайъ основната задача на всички политици и държавни институции е решаването на проблема с липсата на диалог своевременно.
Спасение и освобождение отвън няма да дойде, каза в своето изявление лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Според председателя на БСП Корнелия Нинова отговорността на народните представители е най-голяма и е много важно как те ще наредят приоритети пред страната.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов отбеляза, че ще бъдат твърди по отношение на приоритетите сигурност, законност и растеж.

Българският народ ни изпрати тук, в 48-ото Народно събрание, да търсим решения, а не да го занимаваме със себе си или да демонстрираме партиен егоцентризъм, каза лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.  
 

♦ Изборът на председател

Въпреки призивите за диалог и съгласие по приоритети, политическите сили не успяха да изберат председател на новия парламент. 

При първата процедура за избор на председател на 48-ото Народно събрание номинациите бяха четири – Росен Желязков (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев (ПП), Кристиан Вигенин („БСП за България“) и Петър Петров („Възраждане“). Нито един от тях не успя да събере необходимото според правилата мнозинство, за да бъде избран председател от първия път. При второто гласуване изборът беше между двамата кандидати, събрали най-много гласове – Росен Желязков и Никола Минчев. Росен Желязков получи 103 гласа в подкрепа, 85 "против" и 52 "въздържал се",  а Никола Минчев от "Продължаваме Промяната" - 98 гласа "за", 32 "против" и 110 "въздържал се"
.  
Според процедурните правила, ако при първото гласуване никой от кандидатите не получи повече от половината от гласовете на присъстващите в пленарната зала, се произвежда втори избор, в който участват двамата номинирани, получили най-много гласове. При второто гласуване избран е кандидатът, който получи повече гласове. От "Продължаваме Промяната" обаче обърнаха внимание, че според Конституцията Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, т.е. няма валиден избор. Последва прекъсване, в което да уточнят процедурата.

След възобновяване на заседанието депутатите отново приеха процедурните правила и пристъпиха към втора процедура за избор на председател, в която беше предложена и пета кандидатура - на  Йордан Цонев от ПГ на ДПС.  

След разгорещени дебати, Вежди Рашидов, който ръководеше заседанието, определи ситуацията като „пълен майтап“. Той призова депутатите да преминат към гласуване. 
 
Аз не съм като вас свободен човек. Тук е място за работа, а не за привнасяне от улицата на негативи
Вежди Рашидов

И при втората процедура не беше избран нито един от петимата кандидати за председател на 48-ото Народното събрание. Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) и Никола Минчев (ПП) отново отидоха на балотаж, но до избор на председател не се стигна. 

Вежди Рашидов коментира, че парламентът е изпаднал в ситуация „Параграф 22“.

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова направи предложение за прекъсване на заседанието и депутатите да се съберат отново утре. Рашидов се съгласи, че идеята е разумна. Той отново призова народните представители да бъдат мъдри и обяви: „В 10 ч. ще продължим заседанието“.
 

♦ Предложение за решение

След заседание на парламентарната група, от "Демократична България" обявиха, че утре на председателски съвет ще отидат с предложение да се уточни между парламентарните групи една програма минимум от задачите, които са най-спешни, и на тази база да се постигне съгласие за ротация между номинациите на двете най-големи политически сили. 

"Утре на председателски съвет решихме да отидем с предложение, с което да излезем извън политическата логика на излъчване на председател, да уточним между парламентарните групи една програма минимум от задачите, които са най-спешни, и на тази база да постигнем съгласие за ротация между номинациите на двете най-големи политически сили", каза Христо Иванов. Как точно и на какъв период от време ще става ротацията е въпрос на техника и на обсъждане, обясни той. По думите му обаче това позволява вече решението да бъде не на база политическа търпимост или нетърпимост, а на необходимостта да се свърши някаква работа.

ГЕРБ подкрепя предложението на "Демократична България" за ротационно председателство на 48-ото Народно събрание, това заяви лидерът на партията Бойко Борисов по време на брифинг в централата им. 

"Има много народни приказки за двете овнета, които са се бутали на мост, докато паднат, само че народът не заслужава това, което днес в парламента се случи. Погазва се Конституцията, погазва се и практиката, която е имало досега. Ние не сме се заинатили за председателския пост. Просто той се дава по право на победители в изборите. Финансова, политическа, миграционна, енергийна криза... и ние продължаваме да се занимаваме кой ще е председател на НС. По-умният, по-мъдрият отстъпва", посочи Борисов.

„Ние бяхме призовани да се покаем, ние се покаяхме и народът ни сложи с над 5% повече от другите. Само народът може да ни даде покаяние или не, и той ни го даде. И затова ние искаме да сме отговорни именно към народа. Дали ще е Росен Желязков, или някой друг – няма значение. Има значение да се спазват принципите на демокрацията – че първият носи отговорност. Но ние сме готови да подкрепим и това предложение, само и само утре да бъде избран председател. Така че, благодаря за възможността, която ни дава Христо Иванов и ДБ да се присъединим към едно подобно конструктивно решение“, завърши лидерът на ГЕРБ.
БТА