След безрезултатен избор на председател на 48-ото Народно събрание, се родиха множество колоритни изказвания.

Най-продуктивен бе най-възрастният народен представител Вежди Рашидов от ГЕРБ, който по правилник ръководи първото заседание на парламента.

Неговият съпартиец Тома Биков заяви, че от ГЕРБ няма да се откажат от предложението си за председател в лицето на Росен Желязков, ако трябва и 4 дни да стоят в парламента.

„Колеги, ако 4 дена аз трябва да седя и да наблюдавам това, което вие тука предлагате. Чудя се, за една година дойдохте, откъде дойдохте с толкова омраза, къде се родихте, че мразите, бе хора. Бе седнете като хора, вижте този народ ще има ли хляб, или няма да има. Този народ ще се усмихне, или няма да го накарате да се усмихне. Тук е место за работа, а не за привнасяне от улицата негативи“, Вежди Рашидов.

„Ама, пълен майтап е отвън, като ви слушат, бе, уважаеми колеги. Ако така ме карате четири дена, аз не съм като вас свободен човек“, Рашидов.

След проточилата се близо час 15-минутна почивка, депутатите се събраха и опитаха отново да гласуват кой да стане председател на Народното събрание. Всеки от присъстващите даде своя вот, но изненадващо от групата на ДПС поискаха прекъсване и излязоха от залата. Безсилен да ги спре, Рашидов заяви:

„15 минути почивка поискаха колегите. Имат ли право? Има, има. Глас народен, глас на ДПС. Това е положението“, въздъхна Вежди Рашидов.

Без консенсус: Депутатите не избраха председател на НС, утре опитите продължават

След връщането на депутатите той отново предизвика усмивки в парламента.

„Всички са настървени, ще ми се скарат“, предупреди Рашидов.

По-късно председателстващият парламента започна да изброява кандидатурите по азбучен ред, но направи няколко грешки. 

„Дано не сбъркам нататъка, че почнаха много да мърдат имената по списъка“, оплака се председателстващият НС. 

„Отново влизаме в „Параграф 22“ Прекрасна книга за четене, но не и за игра на депутати“, заключи философски по-късно Рашидов.

"Все по-смешно ще става, до края ще е хумор и сатира", подхвърли иронично Рашидов, след поредния неуспешен опит да бъде избран председател на парламента.

„Току що получавам есемес от великия актьор Христо Мутафчиев, дали сме нормални, че хората с тояги се събират и тръгват към парламента“, обяви Рашидов, малко след като Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи заседанието да бъде прекъснато и да започне отново в четвъртък сутринта.

Депутатите ядосаха Вежди Рашидов

„Ако не седнем и не се разберем като на една кръгла маса, в името на българския народ, защото той е на всички ни, аз мисля, че народът ще измете всички нас. Да помъдруваме още малко и утре в 10 часа ще продължим заседанието“, и приключи агонията на днешното заседание, което не можа да излъчи председател на парламента.

По време на дебатите за избор на председател на 48-ото Народно събрание не липсваха и други колоритни изказвания.

Радомир Чолаков от ГЕРБ обвини "Продължаваме промяната" и БСП, че искат да унижат избирателите на ГЕРБ като отказват да признаят, че са победители в изборите.

"Не искаме унижение, а покаяние. За да има прошка, е нужно покаяние", отговори му Асен Василев от "Продължаваме промяната" и допълни, че едва след покаяние може да има разговори.

"Покаянието е личен акт, но ако аз бях извършил незаконен арест, щях да се извиня поне", иронизира в отговор Чолаков.

„Вие не сте по-силни от хаоса, вие сте хаоса“. Така Искрен Митев от „Продължаваме Промяната“ иронизира предизборното мото на ГЕРБ.

Бившият премиер Кирил Петков направи лапсус и нарече Йордан Цонев „Цончев“.