/ iStock/Getty Images
Над хиляда вида административни услуги вече се извършват по електронен път от българските институции, а гражданите все по-често се възползват от тях, защото така спестяват време и усилия. Милиони удостоверения вече са генерират по електронен път вместо на традиционния хартиен носител. Данните бяха изнесени по време на семинар, посветен на референтната архитектура за оперативна съвместимост в България, чиято цел е подобряването на онлайн услугите. 

В рамките на форума Министерство на електронното управление и изпълнителят по договора – „ТехноЛогика“, представиха резултатите от дейност „Разработване и прилагане на Референтна архитектура за оперативна съвместимост“ на проект, финансиран със средства по Оперативна програма „Добро управление“, носещ наименованието „Разработване и прилагане на Референтна архитектура за оперативна съвместимост (РАОС) и на Информационна система за централизирано поддържане на регистри (ИСЦИПР)".

Това е важен момент в развитието на нашето електронно управление. Проектът е в своята финална фаза и се надяваме той да постигне целите си и да създаде необходимите процедури, правила и стандарти за подобряване на административното обслужване и предлаганите електронно услуги, отбеляза Атанас Мазнев, заместник-министър на електронното управление.  

Важен момент в разработването и прилагането на тази референтна архитектура е Информационната система за централизирано поддържане на регистрите, допълни още той. 

Българската референтна архитектура за оперативна съвместимост (РАОС) е разработена на основата на Европейската референтна архитектура за оперативна съвместимост. След приемането на необходимите нормативни изменения РАОС ще бъде основа за изграждането и развитието на оперативно съвместими информационни системи в администрациите.

Трябва да се борим за все повече Европа в България. Това е пътят, по който има надежда за страната ни, посочи Огнян Траянов, основател и изпълнителен директор на „ТехноЛогика“. 

На събитието присъстваха както представители на държавни институции, така и на частния сектор.
БТА