/ ThinkStock/Getty Images
Малко над 5 000 свободни работни места са представили 396 работодатели по време на 27 трудови борси, организирани през март от териториалните поделения на Агенцията по заетостта.

Близо 4 000 търсещи работа са проявили интерес към директните срещи с бизнеса и са се запознали на място с условията и изискванията за конкретните длъжности, съобщиха от агенцията.

Шест от трудовите борси са били специализирани в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Те са организирани от бюрата по труда в Созопол, Каварна, Поморие, Долни Чифлик, Бургас и Добрич. В срещите са се включили 120 работодатели, които са обявили 3 170 свободни работни места. Да се информират подробно за предлаганите оферти са дошли над 1 400 търсещи работа в сферата.

Влюбих се в колега. Какво да правя? (ВИДЕО)

Близо 130 продължително безработни са проявили интерес към двете мартенски специализирани трудови борси, насочени към тяхната целева група. По време на борсите в Русе и Ихтиман, 14 работодатели са обявили 53 свободни работни места за длъжностите "механик", "монтажник", "шивач", "продавач" и "водач на МПС и подвижни съоръжения".

Към младежи до 29 г. е била насочена специализираната трудова борса, организирана от бюрото по труда в Пещера. В нея са се включили 16 представители на бизнеса, които са обявили 44 свободни работни места. Повече от 80 търсещи работа младежи са се запознали с изискванията за длъжностите "дърводелец", "оператор ферментация", "лаборант", "машинен оператор обувно производство", "шлосер", "готвач", "сервитьор" и "барман".

Офисът (не) е място за любовни истории

Специализирана трудова борса в сферата на селското стопанство се е състояла в бюрото по труда в Дулово. 42 свободни работни места са обявени от включилите се в нея 18 работодатели. Набират се служители за длъжностите "водач на МПС и подвижни съоръжения" и "работник в земеделието и животновъдството", а към условията проявиха интерес 18 търсещи работа лица.

Седемнайсет от направените през месеца събития са били общи трудови борси. В срещите са се включили 228 работодатели и над 2 300 търсещи работа.

През април 2019 г. Агенцията по заетостта планира 41 трудови борси.