Офисът (не) е място за любовни истории
Офисът (не) е място за любовни истории / Thinkstock/Getty Images

Старата поговорка, че личният живот и работата не бива да се смесват вече е отживелица. Работното място се превърна в място за запознанства, а тенденцията е хората да откриват партньорите си в офиса.

Какви са плюсовете и минусите на любовните истории на работното място? Отговорът на този въпрос от психолога Александра Петрова:

С промяната на ритъма на живот хората са все повече в офисите, имат все по-малко свободно време и възможност да опознават хората извън формалната си среда, в която пребивават най-много. Много лесно е по сходство да откриеш в себе си тръпката и усещането, че си влюбен. На работното място делиш едно и също пространство и съответно формираш сходни ценности и интереси.

Офисът (не) е място за любовни истории
netinfo

Всичко започва със споделяне на даден проблем. Определеният човек, към когото имаш афинитет, винаги може да те изслуша, да ти даде съвет, да комуникирате по теми, които на теб са ти интересни и са свързани с твоите приоритети и ценности.

Процесът на допълване и стиковане уж върви през колегиалните нива на партньорството. Впоследствие обаче човек започва да търси все повече компанията на харесвания колега или колежка, мислите са изцяло фокусирани там, защото прекарвайки повече от дневното си време в работната среда, в един момент се стига до положение, в което тръгвайки си от работа, на теб ти липсва и работата ти, и мястото заради самият човек.

"Мотивацията ти става по-интензивна по отношение на работата и човек постепенно отсява основната си точка на кипене, която го кара да има този подем в работната среда", казва психологът Александра Петрова.

Офисът (не) е място за любовни истории
netinfo

Има няколко варианта при връзките на работното място. Зависи по какъв начин е структурирана работната среда като политика на шефовете. Тенденциите са две - емоциите по отношение на шефа и "какво би станало с мен, ако започна връзка на работното си място".

Американските авиолинии например толерират връзките на работното място и създаването на семейства, защото така се получава една семейна лоялност към фирмата. Има компании обаче, където не се толерират подобни отношения, тъй като се смята, че спада качеството на работа, съответно има друг тип лоялност, който е свързан и с финанси, и с функции, които трябва да изпълнява един служител.

Ако една връзка в работна среда стане явна и достояние на всички, има специфични процеси, които започват да протичат, защото двамата вече са група. Също има и една неравнопоставеност, особено ако взаимоотношенията са между висшестоящ и негов подчинен. Тогава качествата на този, който е по-ниско в йерархията, се забравят и неговите постижения се приписват на връзката с по-висшестоящия. Не са рядкост и изразите "заради това, че спи с еди-кой си, прогресира в йерархията".

Офисът (не) е място за любовни истории
netinfo

Когото връзката е явна, проблемите са по-скоро с колегите, след това идва другият проблем - как продължаваме да работим, ако връзката прекъсне. Често следва мисълта за напускане, смяна на работното място, последствия, които до момента на еуфорията и тръпката не са били мислени.Когато връзката обаче е тайна, има други проблеми. За да остане една връзка тайна, трябва да има добър самоконтрол, което е много трудно за партньорите, защото те започват да имат една симбиоза, която много често ги издава.

Много често флиртовете на работното място завършват със стабилно партньорство, общо съжителство и деца. Не са редки обаче и случаите, когато завършват с раздяла, а след това клюките тръгват много по-интензивно и последствията са много по-тежки. Според психолога този тип връзки са нож с две остриета и хората трябва да се научат да ги балансират, ако искат да ги запазят.