Парламентът прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест.

Парламентът заседава извънредно, ето какво ще обсъждат депутатите

Законопроектът бе гласуван без дебат, със 118 гласа „за“, 28 – „против“ и 20 – „въздържал се“.

Според доклада на комисията по правни въпроси законопроектът предвижда създаването на нова разпоредба, с която се въвежда задължение за прокурора по делото да внесе искане пред съответния първоинстанционен съд за вземане спрямо обвиняемия на мярка задържане с цел издаване на Европейска заповед за арест. Предвижда се произнасянето на съда да е в тридневен срок от получаване на искането, като съдът проверява законосъобразността и пропорционалността на издаването на Европейска заповед за арест.

С друга разпоредба се урежда приемането на лицето от изпълняващата Европейската заповед за арест държава членка на ЕС, както и задълженията на прокурора незабавно да внася искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" от съответния първоинстанционен съд по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

Предлага се в рамките на това производство вече доведеното в България обвиняемо лице и неговият защитник да могат да оспорят законосъобразността и пропорционалността на издадената от прокурора Европейска заповед за арест, като така се гарантира правото на обвиняемия да се защити лично срещу предприетите спрямо него действия от страна на прокуратурата по принудителното му довеждане, се посочва в доклада на правната комисия.

В доклада на комисията по европейски въпроси се посочва, че измененията се предлагат във връзка със започнала процедура за нарушение на правото на ЕС и на приетото рамково решение от 2002 г. за Европейската заповед за арест. 
Десислава Антова/БТА