/ iStock/Getty Images
Втори нов щам на коронавируса е бил засечен във Великобритания, който е бил донесен от Южна Африка. Тепърва обаче той се изследва, за да се съберат повече данни. Това стано ясно от брифинга на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Голяма част от PCR тестовете хващат новия щам от Великобритания. Това е валидно и по отношение на наличните данни за ефективността на ваксините и медикаментите, които се ползват към настоящия момент за лечение на коронавирусната инфекция, подчерта доц. Ангел Кунчев.

На въпрос дали ще има нови мерки във връзка с първия нов щам, открит във Великобритания и циркулиращ вече и в Европа (който е със 70% по-заразен), доц. Кунчев обяви, че училищата ще бъдат наблюдавани в първата седмица и при необходимост отново ще бъдат затворени. Причината е, че според актуалните данни за мутацията, този щам е много по-заразен за децата, отколкото предишните варианти на инфекцията.

Южноафриканският вариант засега е открит при двама души в Обединеното кралство. Според вестник "Гардиън" то може да е още по-заразно, както и да е по-опасен за млади хора и с малко по-голяма резистентност към ваксините. Британското издание се позовава на екип учени от ЮАР, но се уточнява, че изследването на новата вариация е в ранен етап и няма окончателни данни доколко опасен и заразен е южноафриканският щам.

Трета нова мутация на коронавируса се разпространява в Нигерия

По-късно Общоафриканската здравна организация Africa CDC обяви за нов, трети нов щам на коронавируса, който е открит и изолиран в Нигерия. Според съобщението на организацията, цитирано от световните агенции, то е различно от щамовете от ЮАР и Великобритания.