/ IStock
Още няколко ваксини ще пристигнат у нас в първите три месеца на годината, стана ясно на редовния брифинг на щаба за борба с COVID-19 съвместно с представители на Националния ваксинационен щаб в Министерския съвет.

Първите 10 000 дози от ваксината на "Пфайзер" пристигат на 26 декември и ще се поставят на 27 декември, както вече се знае, едновременно в целия ЕС.

Общо 100 хил. дози вече ще са доставени у нас до края на януари, с които ще бъдат ваксинирани 50 хиляди човека, казаха от ваксинационния щаб.

По информация на фирмите, които ги произвеждат, към към юни 2021 вече всички ще имат капацитет, за да се обезпечат в по-голям мащаб нуждите на повечето граждани на ЕС.

Освен информацията за ваксината на "Пфайзер", която е предназначена за медицинските специалисти, имаме и съкратен вариант, защото искаме да предоставим най-важната информация за българските граждани, за да може те да бъдат най-информираните в ЕС, посочи още министър Ангелов по повод вече достъпната листовка на препарата.

Борисов: Мерките дадоха резултат, вече няма области в червената зона

"За нас е много важно хората да бъдат здрави, хората да бъдат живи, защото победата предстои, свърза я с пристигането на ваксините здравният министър. Подписването на информираното съгласие не означава, че никой не носи отговорност за ваксинирания", обясни Костадин Ангелов.

"Това не означава, че лишаваме от отговорност някого, напротив, вие удостоверявате, че сте информирани, задали сте всичките си въпроси към личния лекар и той на разбираем език е отговорил на всеки един от тях", допълни той.

"Първите които ще бъдат ваксинирани, са знакови лица, изявили желание. Със своя пример те ще "заразят" и други да направят същото. Ние сме убедени в безопасността на ваксината. Не правим разлика между лекари, сестри и санитари при ваксинирането. Приоритетно ще се ваксинират тези, които са на първа линия и онези, които не са преминали през заболяването", обясни началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.