/ Георги Димитров
Бавно, макар и колебливо, се постига ефектът от мерките, отчита Националният оперативен щаб за борба с коронавируса.

14-дневната заболеваемост е 425 на 100 хил. за периода 7 декември - 20 декември, на 17 място в ЕС и четвърто място в Балканския полуостров. По-бавно намалява показателят на хоспитализираните и починалите, на първо място сме на Балканския полуостров. 394 на 100 хиляди се заразяват в София, отчете Кунчев. Кърджали е с най-ниска заболяемост, а Варна с най-висока.

Намаляват положителните проби от общия брой на направените тестове. От 40% сега падат под 30%, заяви доц. Кунчев.

85% от новите случаи са от PCR тестове, 15% - от антигенните тестове. 26% от PCR тестовете са положителни, 14% от антигенните са положителни, заяви от своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По отношение на заетостта на болничните легла има тенденция за намаляване на натиска, 42% от лечение  нетежка форма на болестта са заети.

Общият брой от началото медици 8661, 3311 са активните случаи. 176 са в болници, 10 от които са в интензивните отделения, обобщи министър Ангелов.

До март у нас пристигат още 3-4 ваксини срещу коронавируса

От брифинга стана ясно още, че се очакват три или четири ваксини срещу коронавируса до март месец, които ще бъдат разрешени за употреба. По думите на доц. Кунчев ваксината и медикаментите ще покажат същата ефективност за новите щамове и вариации на вируса, които бяха открити във Великобритания, тъй като те са разработени да са широкоспектърни и да са устойчиви към мутации. PCR тестовете у нас в голямата си част прихващат също новия щам, засечен първо на Острова и циркулиращ в Европа.

Преди брифинга Националният оперативен щаб бе на работно завещение с премиера Бойко Борисов, който обяви, че в България вече няма областен град, който да се намира в т.нар. "червена зона" на заболеваемост от инфекцията.