/ МВР, пресцентър
Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов проектобюджетът на МВР за следващата година ще даде възможност за увеличаване на нощния труд на служителите на 1 лев на час. По думите му това е най-големият бюджет за държавно ведомство, но, за съжаление, 90 процента от средствата отиват за заплащане на заплати. С проектобюджета се гарантира от 1 януари 2020 г. 10-процентно увеличение на основната заплата на служителите на МВР.

"През годината предприехме с професионално ръководство мерки по оптимизиране на работата. Нашата идея беше да вкараме полагането на извънреден труд в рамки, защото и то струва пари и голяма част от парите за персонал отиваха за извънреден труд. С това редуциране се надявам с преразпределение и от парите, които са отпуснати в новия бюджет, да успеем да повишим заплащането на нощния труд, да направим една стъпка, която на този етап да даде нормално заплащане на този труд", заяви пред журналисти в Ловеч вътрешният министър. Той добави, че нощният труд на полицаите, освен че се полага през тъмната част на денонощието, той е свързан и с повишени рискове на база на дейност и правомощия, които прилагат.

Министърът на вътрешните работи коментира и кадровото обезпечаване, особено в Ловешко, с оглед и изграждането на автомагистрала "Хемус". Министерството е отпуснало два автомобила на РУ - Ябланица, за да може да покрива новия участък от магистралата. По думите му към момента усилията са в друга посока - технологично обновление на министерството, което ще доведе до използване на по-малко полицаи, но по-висока ефективност от работата. Даде за пример поставеното видеонаблюдение в РУ - Ловеч, с аналитичен софтуер, който автоматично изключва необходимостта по основните подходи на града да стоят патрули.

Младен Маринов заяви още, че е разпоредил проверка във връзка с избягалият арестант в Бургас, който нападна полицай и избяга. Той обясни, че това е лице, осъдено по реда на Указ за борба с дребното хулиганство на 15 денонощия задържане в помещенията на МВР. Не става въпрос за лишен от свобода, а за нарушител на обществения ред. Бил е излежал половината от наказанието си, но сега положението му ще се утежни.

Вътрешният министър коментира пред медиите и анализа относно работата на МВР и сигналите по време на местните избори. По думите му през 2015 г. броят на сигналите е бил 2500-2600, а тази година са 1644. Досъдебните производства на тези избори са 102, последните шест са от вчера. На предходните местни избори са били близо 130. "Това, което отчитаме като положителен показател, е броят на предупредителните протоколи. Те са повече - над 2200 за 2019 г. срещу 1700 за 2015 г. "Със създадената организация и обективността, при която се проверяваха сигналите, под надзора на прокуратурата, не дадохме възможност да бъдем обвинявани в субективизъм", посочи министърът.

Директорът на областната дирекция на МВР в Ловеч Милен Маринов добави, че в Ловешка област са постъпили около 60 сигнала, свързани с нарушение на изборното законодателство. По тях са извършени проверки и са образувани три досъдебни производства.

Относно новите правила за взимане на шофьорска книжка министър Маринов заяви, че с министрите Росен Желязков и Петя Аврамова са се обединили около това да се направи по-сериозен административен и институционален контрол при провеждане на изпита.

Във връзка с новите правила за придвижване с електрически тротинетки, които се очаква да залегнат в Закона за движение по пътищата, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, припомни, че е направена работна група, заедно с неправителствените организации и Агенцията за пътна безопасност, и вече нещата са на финален етап. "Когато има финално решение и бъде постигнато съгласие, ще бъдат вкарани в нормативната база и ще започнем да следим за тяхното изпълнение", добави Иванов в Ловеч, където заедно с министър Младен Маринов откриха реновираната сграда на районното управление на МВР.