МВР се закани да продължи със специализираните акции
МВР се закани да продължи със специализираните акции / DarikNews.bg, Шумен

Специализираните акции на МВР, като тези от село Галиче и Бургас от последните дни ще продължат. Това съобщиха от Шумен, където бяха на визита министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов. Двамата не разкриха подробности около днешната акция във Враца и Мездра, но заявиха, че действията на полицията са насочени срещу организираната престъпност във вътрешността на страната и групите, формиращи криминалната среда по региони.

Зрелищни арести в Бургас след операция на ГДБОП (ВИДЕО/СНИМКИ)

„Всички тези реализации са по досъдебни производства, под надзор на специализираната прокуратура, всички наши действия са съобразно закона. Ще има такива и другата седмица, ще има такива, докато се неутрализира, в границите на разумното, организираната престъпност по места", подчерта Костов.

Министър Бъчварова допълни, че престъпните групи по места са определени от ГДБОП. „Не може обаче да говорим като за големите групировки, които познаваме от прехода. Сега става въпрос за регионален обхват", каза още тя.

МВР с поредна зрелищна акция, този път - във Враца (СНИМКИ)

Румяна Бъчварова коментира и излезлите резултати от състоянието на пазара на цигарени изделия в страната. Според нея данните показват, че полицията работи успешно по неутрализиране на контрабандата.

"В момента 8,3 е приблизително делът на контрабандата на цигарите, което е исторически ниска стойност. Премиерът е имал предвид всъщност резултатите, които се дават от това проучване в отделните области, ще го обсъдим защото става въпрос за една методика за регистрация на проучване, а не за изчерпателно изселване", коментира министърът на вътрешните работи.

Спецоперацията в Мездра и Враца удари наркопласьори

Тя и Костов също заявиха, както по-рано днес направи това и премиерът Бойко Борисов, че някои от областните дирекции на МВР в страната трябва да подобрят работата си в тази посока.

„Има дирекции, където темповете изостават и точно в този контекст е критиката на премиера, че има дирекции които изостават - спрямо други дирекции и тук тези колеги ще трябва да вземат мерки да ъпгрейднат усилията си. Определено има проблеми в Хасково, Пазарджик, Пловдив и Сливен, до някъде и в Габрово, сигурно има и обективни причини, това са дейности които тепърва ще бъдат анализирани и тепърва ще бъдат взети мерки, но как да ви кажа успеха е безспорен", каза още главният секретар на МВР.