МВР: Партиите да се разграничат от активистите, участвали в провокациите
МВР: Партиите да се разграничат от активистите, участвали в провокациите / снимка: Sofia Photo Agency

Министерството на вътрешните работи настоява политическите партии официално да се разграничат от своите активисти, участвали в провокациите срещу полицаи на 14 януари. Това съобщават от МВР. Министърът на вътрешните работи Михаил Миков е изпратил писма на председателите на СДС Мартин Димитров и на ГЕРБ Цветан Цветанов. В тях той пише, че ръководените от двамата лидери политически формации винаги са заявявали привързаност към правовия ред и ги приканва официално да се разграничат от действията на своите активисти, участвали в протеста от сряда, уточняват от МВР.

В писмата са визирани областния председател на СДС-София Борислав Бориславов и общинският лидер на ГЕРБ в Сапарева баня Росен Тимчев. Смятам, че няма сериозна политическа партия в България, която би подкрепила хулиганското поведение на свои активисти и посегателството срещу служителите на реда, се казва в писмото на министър Миков.

По думите му, такава позиция би издигнала авторитета на СДС и ГЕРБ в очите на българските граждани и европейските ни партньори, за които спазването на законите и уважението към институциите са основополагащи ценности, се посочва в съобщението.