/ DarikNews.bg, архив
От януари до края на месец ноември 2022 г. са регистрирани общо 70 447 престъпления, показват данните от месечните бюлетини на МВР за състоянието на престъпността, обобщени от БТА. 

Разкритите престъпления за същия период са над 22 хиляди. Установени са общо 37 789 души - извършители на престъпления.

Регистрираните убийства (довършени и опити) са общо 109, най-много те са през август – 17, а разкритите убийства са около 100. Според информацията на МВР регистрираните управления на МПС след употреба на алкохол са 4217, а след употреба на наркотици - 3523. 

По данни на полицията регистрираните случаи на домашно насилие от януари до края на ноември миналата година са общо 855, а разкритите – 238. Най-много случаи е имало през месеците август – 111, и юли – 91.  

Навръх новогодишната нощ: 47 шофьори са хванати пияни, 7 са били под въздействието на дрога


По време на форум, посветен на политики и действия за борба с насилието над жени, стана известно, че за периода 1 януари до 31 октомври 2022 г. по реда на Закона за защита от домашното насилие са издадени общо 3085 заповеди за защита. От тях 2163 са за незабавна защита, а 922 - за постоянна.

Също така на 21 декември м.г. Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание одобри на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие.

Освен това във връзка с борбата срещу домашното насилие от Министерството на правосъдието предвиждат създаване на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие на територията на страната и по отношение на български граждани в чужбина, потърсили помощ и подкрепа.
Константин Костов/БТА