Ситуацията в Израел остава изключително напрегната, поради което съветваме българските граждани да се въздържат от пътувания в страната, съобщиха от МВнР

Властите в Израел сформират извънредно правителство за времето на войната


От българското външно министерство апелират към българските граждани, намиращи се в страната, да се регистрират в посолството, независимо дали желаят да напуснат Израел незабавно или нямат такива намерения.

Посолството ни в Тел Авив актуализира ежедневно база данни с имената на българските граждани, които търсят начин да напуснат Израел. За момента няма планиран полет, който българската държава да изпрати специално за извеждане на наши съграждани извън страната. В тази връзка, съветваме сънародниците ни, които искат да напуснат страната, да потърсят възможност да направят това чрез търговските полети, които продължават да оперират от летище Бен Гурион до различни точки в Европа, в т.ч. България. Към момента Израел може да бъде напуснат и чрез пристанището в Хайфа.

Израел е мобилизирал до 300 хиляди резервисти

Междувременно националният превозвач „България Еър“ обяви, че анулира утрешните полети до израелската столица.

"Във връзка с тревожната ескалация на напрежението около развитието на военния конфликт на територията на Израел, авиокомпания „България Еър“ е принудена да анулира полетите FB 571/2 по линията София – Тел Авив – София, планирани за дата 12 октомври 2023 г.

Отмяната на полетите е свързана с най-високото ниво на риск за обстановката в Близкия Изток, което дават специалистите по сигурност, както и с оглед на засилените мерки за безопасност във въздушното пространство над Израел. Показателно за сериозността на ситуацията е и реакцията на над 25 европейски и международни авиокомпании, които също са отменили своите полети до/от международното летище в Тел Авив през следващите дни", посочват от авиопревозвача.

В случай че българската държава организира нов полет за български граждани, приоритет при уведомяването им ще продължи да бъде даван на краткосрочно пребиваващи, медицински и хуманитарни случаи, майки с малки деца и хора, живеещи в много рискови региони (южните части на Израел).