/ ВМА
Днес за първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени. Това каза ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг.

24 са новите заразени с COVID-19 у нас, общият брой достигна 2259 души (ВИДЕО)

24 са новите заразени с COVID-19 у нас, общо са 2259 души. 646 е общият брой на излекуваните, новите случаи на излекувани за вчера са 34. Това стана ясно на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.

Ключовата дума при охлабването на мерките е да се преценяват рисковете много внимателно и всяка една мярка да е премерен риск. Това се случва постепенно и след внимателно обсъждане на ситуацията, каза още Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски: Думите на доц. Мангъров са гавра с паметта на починалите (ВИДЕО)

Не трябва да се забравя, че каквито и да са мерките, които се охлабват, трябва да се спазва физическата дистанция и определени правила - как да се живее в тези новии условия, защото ние изхождаме от презумцията, че този вирус съществува, че има такава епидемия и че тя е смъртоносна. Това е нещо, върху което ние разсъждаваме и сме работили с тези принципи. Така са и всички държави, включително и международни авторитетни организации, добави той.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че тази сутрин сме получили нота от НАТО, с която ни задължават да осигурим определен капацитет за лечение на военослужещи от българската армия и ако се наложи от други страни.

Министерския съвет

Нарушаванията на физическата дистанция, събирането на големи групи от хора, може да доведе до възникването на взривове от заболели и затова трябва всички здравни служби да бъдат нащрек. МНе случайно вчера един от зам. директорите на СЗО каза не празнувайте, а се организирайте. В този дух е и нотата на Алианса - да се подготвят военните здравни формирования за следващ удар, допълни Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски: Борисов се убеди, че и аз съм човек със силен характер

Основната философия в писмото, изпратено от НАТО до България е, че всички военни здравни служби трябва да поддържат готовност и да поемат втори удар за контингентите, които обслужват.

"ВМА се включи успешно в лечението на заразени с коронавирус, декларираме, че и занапред ще продължим да лекуваме български граждани, но имаме известни предписания за военните контингенти в страната, така че ще мерим необходимия баланс каква част инфекциозните клиники - те са две у нас - в Сливенската военна болница и във ВМА в София, коя част ще бъде за граджани и коя ще се поддържа като резерв за контингентите", обясни Мутафчийски.