/ БГНЕС
"Бойко Борисов слуша мен, аз него невинаги. Премиерът е човек с много силен характер, но мисля, че се убеди, че и аз съм със силен характер. Едно нещо, с което не съм бил съгласен с него, е отварянето на заведенията. Също и с детските градини - докато нямаме опит, да не отваряме, той обяви публично, че това е нашето мнение. Не винаги се съгласявам с г-н Борисов.". Това коментира началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски по бТВ. 

"Въпреки, че е невидим коронавирусът, все пак и мен ме е страх. Няма човек, който да не го е страх. Може би само децата не трябва да ги е страх. Тестван съм около 7 или 8 пъти досега, дори смятам, че е рядко. Ние непрекъснато се срещаме с много хора, би трябвало да сме отговорни към тези срещи", каза още той.

Попитан коя униформа му е по-удобна - генералската или лекарската, Мутафчийски отговори: По-удобно се чувствам в лекарските си дрехи, това е ежедневието ми от 30 г. насам. Там се чувствам в свои води. По стечение на обстоятелствата съм и военен лекар и генерал, гордея се с всичко това. В момента се чувствам повече генерал, отколкото лекар. Работата ми е повече организаторска. Нямам нито лекари, нито военни в рода, но това беше осъзнато желание.", разказа военният лекар. 

"Ужасно ми е мъчно, че децата са подложени на такова изпитание, без да разберат смисъла на това нещо. Децата не заслужават това нещо, което се случва сега. Бабите и дядовците им страдат за тяхната любов, то зависи от всички нас. Дали сега ще покажем самодисциплина, след като можем да ходим почти навсякъде. Няма никаква формула, която да се следва. Това е ново предизвикателство на света. Завиждам на мои колеги, които говорят, все едно им е ясно абсолютно всичко. Масово хората не знаят срещу какво са изправени, защото този вирус има повече неизвестни от известни в момента. Единствената формула, доказала успех е физическото дистанциране, но това спира целият социален живот. В други държави бяха прекъснати всякакви производство. Ние сме свикнали да ползваме всичките си удобства. Все още не може да се намери точната формула. Заради това казахме, че ще изповядваме метод на опит и грешка, това не е слабост - напротив", каза Мутафчийски на въпрос на децата кога ще могат да видят бабите и дядовците си. 

"Знам, че много хора разочаровам с непопулярни мерки. За детските градини внимателно следим нещата. Детските градини са ключов фактор за младите хора да отидат да работят. В момента смятам, че е опасно да се отварят, трябва да следим в други държави като Дания и Германия и да преценим", каза още ген. Мутафчийски.

"В момента тенденцията се запазва, каквато беше. Заразяването е на клъстери и фамилно без данни за дифузно разпространение", каза той.

"Възприехме модел, който се изповядва в Израел - 100 души на ден за три дни и се затягат мерките. Не трябва да се гледа бройката на болните, а възможностите на здравната система. Имаме най-голям ръст на заболели в болница, те са около 380. "За индивидуалните спортове няма проблем, физическият контакт е ограничен. В груповите спортове има рискове в съблекалните. Нашите отбори нямат възможностите на "Арсенал". Бундеслигата отварят в средата на месеца, около 25 футболисти имат данни за коронавирус. Ще проследим внимателно как се организира едно такова празненство. Трябва да взимаме най-доброто, което се случва в света. Плувните басейни имат редица изисквания. Ако виждате, че водата е бистра, тя има химия вътре. Във ВМА поддържаме 2 басейна в Хисаря. Ако не се добави химия, само за 24 часа басейнът зеленясва. Той има толкова дезинфектанти, които унищожават тези вируси", разясни още генералът.

"Вие не знаехте и преди това, че трябва да носите маска, не бяхте свикнали да пазите дистанция, не ви идваше в главата, сега хората имат рефлекс за това нещо. Хората знаят, че не трябва да пипат наляво надясно, че трябва в превозно средство да са с маска. Здравната ни система беше абсолютно неподготвена, а сега е доста по-подготвена, няма общо с това, което беше", категоричен бе Мутафчийски.

"На матурите ще се носят маски от квесторите и учениците. Надявам се да свърши коронавирусът скоро. Много лекари казват, че топлото време ще повлияе, много казват, че това няма да се случи. Трябва да се научим да живеем с коронавируса. Изработени са механизми да не се нарушава учебния процес и децата трябва да се научат да се пазят", заключи ген. Мутафчийски.