/ МС, пресцентър
Ген, Мутафчийски бе запитан защо, след като СЗО твърди в един от докладите си, че пациенти с положителна проба за коронавирус, които са починали от вследствие на определена причина - травма, инфаркт или инсулт - не трябва да се обявяват за починали от коронавирус. Имахме такива примери у нас, защо са обявени за жертви на коронавируса, попита журналист на брифинга в Министерски съвет.

"Тук сме имали един случаи, който е с преживяна травма преди 6 месеца, разбирате, че това не е травма и ще ви кажа даже за кой болен е - 36-годишен в "Света Анна", с трахеостома беше момчето, по една случайност е на мои близки близко момче и не се отнася за смърт от травмата", заяви Мутафчийски

31 са новите случаи на заразени с коронавирус, общият брой вече е 2100 (ВИДЕО)

Той беше помолен да коментира дали са манипулативни думите на доц. Мангъров, който твърди, че в страната ни няма нито един починал директно от коронавирус и всички жертви са вследствие на други много по-тежки съпътстващи заболявания.

"Това е гавра с паметта на тези хора и с техните близки", категоричен бе Мутафчийски.

"Изказвам дълбокото си уважение и моите съболезнования към близките на всички починали в резултат на коронавирус и с това приключвам коментара на това нещо".

Димитър Ганев: Мангъров е възможен заради успеха на Мутафчийски

Има множество пациенти, те са болшинството от пациентите, които имат придружаващи заболявания. България е една от страните в която има над 800 000, които са със сърдечно-съдови заболявания. Самият аз съм хипертоник от 12 години. Разбира се никой не знае съдбата си, може още при излизане да ми се случи нещи и без коронавирус. Но винаги медицината се е борила за живота на всеки един пациент, независимо с какви придружаващи заболявания е. Постигнати са уникални резултати в продължителността на живота, ако не в български мащаб, въпреки че и тук има с какво да се похвалим, в световен мащаб - тези хора живеят все по-дълго в света и то затова, защото имат добра медицинска грижа и не са се срещали с коронавируса. За съжаление тези хора, дори и в 40 и някоя годишната си възраст се срещнаха с коронавируса и той индуцира тяхната смърт, която можеше да не настъпи в близките 10 години  Никой в момента не може да бъде сигурен колко време биха живели тези болни. Моята теза е, че тези болни биха живели няколко години, но непосредствената им среща с този вирус, защото те боледуват продължително, боледуват тежко и с придружаващите им заболявания, те не могат да се справят, каза още ген. Мутафчийски.

Всеки, който не вярва лично ще му съдействам да бъде 3 дни във ВМА, не като доброволец, а само да наблюдава как боледуват тези болни, зави той.
 
 
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Публикувахте от Новините на NOVA в Сряда, 13 май 2020 г.