/ iStock/Getty Images
31 са заразените за последното денонощие. Общо 2100 души са с коронавирус у нас. Това съобщиха от националния оперативен щаб.

Сред новозаразените има 10-годишно дете в Сливен. Ген.-майор Венцислав Мутафчийски посочи, че 20 от новите случаи са настанени в болница. За последното денонощие са направени 1611 изследвания. 9 са активните области.

2,5% е увеличението на новорегистрираните сравнение с предишния ден. Случаите на коронавирусна инфекция, констатирани през последните 24 часа, са разпределени по области, както следва: Габрово – 1; Кюстендил – 1; Монтана – 1; Пазарджик – 1; Плевен – 4; Пловдив – 2; Сливен – 3; София – 12; Ямбол - 6.

Ананиев: Разрешават се разходките в парка и трансплантациите (ВИДЕО)

228 са заразените медици. От последното денонощие новите случаи са 3. Един лекар от Пазарджик, една медицинска сестра и един санитар. Двамата са от МБАЛ Плевен на ВМА.

В болнично лечение се намират 365 пациенти, от които 51 са в интензивни клиники.

Обявяват извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни

Общо починалите вече са 99 души. Трима души са починали за денонощието. 79-годишен мъж от дома за стари хора в Кула, починал в Монтана, 75-годишна жена в болница "Света Анна" и мъж на 87 години с множество сърдечни придружаващи заболявания в "Пирогов".

Ген. Мутафчийски каза, че има клъстарно разпространение на болестта, което по негови думи е "добре, защото там могат да се съсредоточат всички мерки за ограничаване на болестта. Ако продължим в този дух и ограничаваме клъстерите, това дава големи шансове за нормален начин на живот", каза той.
 
 
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Публикувахте от Новините на NOVA в Сряда, 13 май 2020 г.

Ген. Мутафчийски съобщи, че с оглед края на извънредното положение, щабът продължава своя работа. На среща с премиера са набелязани конкретни цели на работа от тук нататък, посочи председателят на оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски: Детските градини остават затворени поне още една седмица (ВИДЕО)

Европейската комисия препоръчва реципрочни мерки, които съвпадат с препоръките на премиера Борисов - разговори между съседните държави за въвеждане на еднакви епидемиологични мерки, обясни Мутафчийски. В момента се работи активно за изработване на правила за самолетно пътуване. Според началника на Оперативния щаб, за да има такъв вид туризъм, трябва да има ясни правила и ясни предписания. Докато те не бъдат изяснени, автомобилният туризъм остава приоритетен. "Има един много важен детайл, който ми направи впечатление вчера и беше споменат за първи път - климатичните инсталации в самолетите да бъдат пригодени както са в болниците. Понеже дам се върти въздуха и частично се обменя - да бъдат с хепа филтри - това ще ги направи да са такива, като болничните инсталации... това изисква капиталовложения. Този детайл беше споменат между другото, но е много важен", обясни Мутафчийски. Автомобилният туризъм остава приоритетен.

PCR-тестовете не заменят карантината. Има редица случаи за хора, които идват от чужбина, които са поставени под карантина и на десетия ден се установява, че са болни. Има и такива случаи, в които те са тествани още първоначално и след това се доказва заболяването в много по-късен етап. PCR-тестовете и каквито и да е тестове не могат да заменят най-силното оръжие срещу тази епидемия, а то е карантинните мерки.

Ананиев издаде заповедите за мерките в извънредната епидемична обстановка

Има множество пациенти, наистина те са болшинството, които имат придружаващи заболявания. Самият аз съм хипертоник от 12 години. Разбира се никой не знае съдбата си. Но винаги медицината се е борила за живота на всеки един пациент, независимо с какви придружаващи заболявания е. Постигнати са уникални резултати в продължителността на живота, ако не в български мащаб, въпреки че и тук има с какво да се похвалим, в световен мащаб - тези хора живеят все по-дълго в света и то затова, защото имат добра медицинска грижа и не са се срещали с коронавируса. За съжаление тези хора, дори и в 40 и някоя годишната си възраст се срещнаха с коронавируса. Никой в момента не може да бъде сигурен колко време биха живели тези болни. Моята теза е, че тези болни биха живели няколко години, но непосредствената им среща с този вирус - те боледуват продължително, боледуват тежко и с придружаващите им заболявания, те не могат да се справят, обясни ген. Мутафчийски.