/ Министерски съвет
Футболното първенство започва от 5 юни
От утре се разрешават разходките в парковете за всички. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет веднага след извънредното онлайн заседание на кабинета, на което бе обявена извънредна епидемична обстановка на мястото на извънредното положение.

Също така ще се възстановяват и трансплантациите, а шампионатът по футбол ще стартира от 5 юни.

 Решението на правителството е извънредната епидемична обстановка засега да трае от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

"Обявяването на извънредна епидемична обстановка се налага, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта", обясни здравният министър за решението на правителството на въведе извънредна епидемчина обстановка от 14 май до 14 юни.

Обявяват извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни

Решението е внесено в Министерския съвет на базата на оценката за епидемията, направена от главния държавен здравен инспектор, уточни Ананиев.

Той добави, че от полунощ ще влязат в сила 4 групи заповеди, свързани с противоепидемичните мерки, преминаването през КПП-тата, карантината и изолацията. В тях обаче няма нищо ново, обясни Ананиев.

"Всичко, което е разрешено остава в сила, всичко, което е забранено - също", разясни той.

Ананиев увери, че в зависимост от ситуацията, ще се предприемат други мерки за борба срещу коронавируса.  Той е против отмяната на 14-дневната карантина за влизащите в страната от други страни. Заповедта за това остава в сила.

Относно детските градини, Ананиев обяви, че е съставен план. Обмисля се да се пусне анкета сред родителите за това, доколко са склонни да пуснат децата си на детска градина. Ще се въведе и алгоритъм за отваряне детските градини и ясли.

Ще има изисквания както към родители и децата, така и към персонала. Ананиев и министър Вълчев са стигнали до решение, ако бъдат отворени детските градини, то групите да са с не повече от 10 деца.

Здравният министър обяви още, че Националният оперативен щаб ще дава брифинг само веднъж дневно - сутринта. Това е решено след среща на ръководството на Щаба с премиера Борисов. 

Попитан защо в заведението можеш да седнеш на стола, а на пейката в парка не, здравният министър обясни, че в градската градина няма персонал, който да направи дезинфекция на пейката, а вирусът се носи във въздуха. Освен това се предава от човек на човек, припомни още Ананиев.

По негово мнение по заведенията не би трябвало да има меки възглавници, тъй като това ще затрудни дезинфекцията след всеки клиент.

"Аз мисля, че не трябва да има меки възглавници в заведенията...ако има, ни пуснете сигнал и ще направим проверка!", отговори той на журналистически въпрос.