Президентът игра контра на правителството и остана в периферията, каза социологът
Социологът Димитър Ганев коментира последните социологически данни на "Тренд", които показват много висок рейтинг на Националния оперативен щаб и конкретно на шефа му - проф. Венцислав Мутафчийски.

"Мангъров е възможен заради успехите на щаба", намекна социологът за особеното им състояние на скачени съдове.

"Ген. Мутафчийски в момента е с изключително висока обществена подкрепа", каза още Ганев в сутрешния блок на NOVA и обясни, че тук въпросът е дали той въобще ще поиска да влезе в политическа роля. "Най-важното е условието дали той има желание за политическа кариера. В момента, в който няма епидемия, тогава ще се види реално подкрепата му", каза още анализаторът.

Той отбеляза, че в началото на пандемията у нас се е наблюдявала вътрешна консолидация пред очевидната външна заплаха, което е било налице и навсякъде по света. Имало е мощна подкрепа за щаба и правителството, които олицетворяват държавата и всичко онова, което тя прави, за да ограничи заразата.

"И понеже хората привидяха щаба и правителството в ролята на тези, които вземат решенията и ограничават заразата, президентът реши да играе контра на това и по-скоро остана в политическата периферия", коментира социологът.

Той препоръча на правителството да се постарае да не губи рейтинга си, защото след здравната криза следва икономическата и тогава ще е много трудно да си опази добрия рейтинг от сегашния момент. "Имахме мощен ръст в подкрепата към правителството. То трябва да си пази този рейтинг, защото от здравна криза ще мине в икономическа, трябва да се старае да не го губи. Ще трябва да оперира в едно доста по-трудно време", предрече още социологът.