Венцислав Мутафчийски
Венцислав Мутафчийски / МС, пресцентър
От три седмица настояваме пред премиера Бойко Борисов да бъде променен начина на оповестяване на информацията за коронавирус инфекцията, каза на редовния сутрешен брифинг на Оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос за стреса, който се причинява на обществото.

Фундаменталната идея беше обществото да бъде максимално и обективно информирано по въпроса“, обясни той.

Нови 50 заразени с коронавирус у нас, още 3 души са починали

„Това има няколко измерения – хората се чувстват достатъчно информирани, но има и гласове, че това носи и стрес. Включително вчера един баща на дете на 8 години, коментира, че трябвало да бъде направен детски брифинг, в "който нали пък вземете и излъжете малко". За съжаление не ни е позволено да правим манипулиране на данните с цел да се харесаме на хората. Това и за нас е емоционално изчерпваща задача – цял живот като лекари сме поднасяли лоши вести на пациентите си", каза ген. Мутафчийски.

"Преносителите на лоши вести ги убиват, на път сме да ни убият", посочи той. Докато важи заповедта на премиера за функциите на щаба, ние трябва да си изпълняваме нашите функции, подчерта още той.

Извинявам се на нашите сънародници, че не винаги вестите са оптимистични, каза проф. Мутафчийски.

Ген. Венцислав Мутафчийски: Вече получавам смъртни заплахи

Той заяви, че заплахите за живота му са негов проблем и ничий друг.

Все по-малко се говори за това, че всъщност малката заболеваемост от COVID-19 е вследствие усилията на много хора, посочи председателят на щаба.

В България се наблюдава ниска смъртност от болестта, това е неоспорим факт, посочи той. Загиналите в 99 процента са с тежки придружаващи заболявания, допълни той.

Обсъждат се много мерки, включително с хоризонт септември, октомври, ноември. Но това е нещо, което ще се обяви от правителството, посочи проф. Мутафчийски. Щабът може да приеме само разумни компромиси, и то само, ако някоя мярка се изпълнява стриктно, отбеляза той.