/ БГНЕС
50 са новите случаи на коронавирус у нас. Това съобщиха на сутрешния брифинг от Националния оперативен щаб.

В София са установени 13 случая - двама са настанени в "Пирогов" и ВМА, един в МБАЛ "Александровска" и 8 амбулаторни. В Пловдив случаите са 11, концентрирани в 2 фамилии от Брестовица. Заразяването се свързва с пристигнали от Германия хора и в двете фамилии. Във Видин случаите са 10. В Плевен - 8, като 6 от тях са от завод "Мизия". В Сливен - 3, Враца -2, Благоевград -1, Хасково - 1, Ямбол-1, посочи началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

С това общият брой на заразените става 1437 - като 287 са приетите в болница, 39 - в интензивни отделения.

Шест са новите случаи на заразени деца - в София и Пловдив. Те не са хоспитализирани и са в домашни условия поради липса или леки клинични оплаквания.

С 5 нови случая заразеният медицински персонал вече става 155 души.

Национален оперативен щаб
МС, пресцентър

Трима души са починали за последното денонощие - жена от МБАЛ Сливен на 60 години с хронична сърдечна недостатъчност и исхимична болест на съцето; жена на 58 години от Пиригов с артериална хипертония; мъж на 70 години в Пловдив със сърдечна недостатъчност от фамилиите в Брестовица. С това общият брой на жертвите става 61.

Излекуваните
са с 21 повече за денонощието - 243 души, което е 17% от всички заразени. 

Направените тестове в страната са 45 208, което е 6458 изследвани лица на милион население, ако сметнем, че населението на България е 7 милиона души, посочи проф. Мутафчийски. За последното денонощие са направени 859 проби.

Проблемът със заразените във Видин 33-ма медици, което е почти 10% от персонала на видинската болница, може да доведе до проблем за обслужване на населението, съобщиха брифинга. „Има две отделения, които са в сериозен проблем – неврологията и кардиологията, и пациентите там се насочват към Лом. Вчера Ананиев изпрати писма до околните болници за набиране на доброволци за обслужване на болницата във Видин“, допълниха специалистите от щаба.

В дома за възрастни хора в село Гара Орешец д-р Ангел Кунчев съобщи, че там има 8 положителни проби на възрастни хора, от които двама хоспитализирани. А от персонала, който е общо 16 души, трима са заразени. Домът е под управата на община Димово, а Министерството на труда и социалната политика днес ще изпрати хора на място, за да се види дали има нужда от допълнителен персонал.

По повод изминалите празнични дни от щаба посочиха, че чисто от епидемиологична гледна точка няма нужда да се изследват свещениците в Православните църкви. „Там нямаше струпване по време на празниците, а по-правилно е да се обследват хора от всички възрасти и случайно подбрани. Ако все пак свещеници пожелаят, ще бъдат изследвани. Към момента няма данни за човек заразен или поставен под карантина, който е заразен по време на служба“, съобщи д-р Кунчев на брифинга.

Ангел Кунчев
МС, пресцентър


Обсъждат се още мерки с хоризонт септември-октомври-ноември в абсолютно всички сфери, които сега са замрели, но това е нещо, което ще се обяви от правителството. За първи май все още обмислят мерките, но това, което в момента съществува като КПП-та, няма основания да се премахват.

Учениците няма да бъдат връщани засега в клас, съобщи ген. Мутафчийски. Постигната е договорка към края на май ще бъде дадена възможност учениците от 7 и 12 клас да положат изпити и матури, като към момента се обмисля дали това да стане онлайн или децата да бъдат събрани в класните стаи. Масово ученици в клас засега няма да бъдат връщани.

enlightenedМеждувременно доц. Ангел Кунчев съобщи важна информация - в редовен полет Амстердам - София от 26 април е установена положителна проба на пътник. На борда са били 95 души, а установените до момента положителни за COVID-19 са трима. От щаба призоваха всички пътници, пътували в този полет, да се свържат с щаба, за да бъдат изследвани. 

 "Издирваме хората, които са контактували с тези пътници, за да бъдат изследвани. От снощи досега сме установили адресите на всички 95 пътници и с тях ще се свържем", посочи доц. Кунчев. 

Венцислав Мутафчийски
МС, пресцентър


От три седмица настояваме пред премиера да бъде променен начина на оповестяване на информацията за коронавирус инфекцията, каза проф.Мутафчийски в отговор на въпрос за стреса, който се причинява на обществото. Фундаменталната идея беше обществото да бъде максимално и обективно информирано по въпроса, обясни той. По думите му, тази задача е емоционално изчерпваща и за самия щаб.

"Преносителите на лоши вести ги убиват, на път сме да ни убият", посочи той.

Докато важи заповедта на премиера за функциите на щаба, ние трябва да си изпълняваме нашите функции, подчерта той.

Извинявам се на нашите сънародници, че не винаги вестите са оптимистични, посочи проф. Мутафчийски.