/ Министерския съвет
Шефът на Оперативния щаб ще предложи на правителството да въведе още по-строги мерки
"Навсякъде градовете са пусти, а в България улиците са все по-пълни. Може би сме единствената държава, където улиците са пълни. Докато преди три седмици бяхме еталон за света, когато цяла София беше празна. Сега сме напът сами да провалим всичко, за съжаление".Това каза шефът на Националния оперативен щаб - ген. Венцислав Мутафчийски, в предаването "Панорама" по БНТ. И направи сравнението с първите седмици от ограничителните мерки, когато и нашите улици бяха пусти и хората бяха дисциплинирани.

"При други обстоятелства бих се радвал много на топлото време, но сега съм истински разтревожен. То провокира хората да забравят инстинкта си за самосъхранение", каза той.

Заради притеснението си какво ще последва по празниците проф. Мутафчийски ще предложи на правителството да бъдат въведени още по-строги мерки - задължително носене на маски навън и строг контрол върху движението.

Мутафчийски: Да не се лигавим с мерките, труповете не може да се скрият


"Смятам, че би трябвало да се предложат още по-строги мерки. Абсолютно задължително носене на маски и по-строг контрол за движение на тумби на улиците", отсече той.

Многолюдните улици през последните слънчеви дни, според него, се дължат именно на факта, че нямаме много заболели и починали, и ще се окаже, че успехът от адекватните мерки ще ни изиграе лоша шега. Шефът на Оперативния щаб изрази възмущението си, че успехите ни дотук в овладяването на заразата ще се окажат напразни.

"Това разколеба много хора, че въобще такова животно като коронавирус няма. И начинът на говорене в обществото. Появиха се много хора, които отправяха грешни послания. Няма единност в обществото", съжали ген. Мутафчийски.

Според него това стълпотворение на улиците през последните дни е обидно към всички онези хора, които стриктно и отговорно спазват мерките от самото начало.

"Толкова много хора спазваха тия правила, всъщност това е най-обидното в случая. И това са млади хора, с добри професии, с добро отношение към света, с хъс към живота", подчерта генералът. "Една малка част в момента нарушава правилата и ще изкриви целия успех, това е обидното. Хора, които загубиха работата си, психическото си здраве, и въпреки това спазват мерките. Това е обидно - да не бъде оценена тяхната жертва", каза с огорчение Мутафчийски.

"Ние показахме на света, че може да се справи една малка държава с ограничен ресурс", отсече генералът.

"Фактите показват, че се справяме добре и това не е персонална заслуга, това е заслуга на всички, които спазват карантината. Аз все пак бих призовал хората да се молят от вкъщи и да останат вкъщи", апелира той за Великденските празници.

Попитан дали се радва на огромната си популярност, шефът на ВМА отсече: "Не, не ми харесва!"

"Аз имам достатъчно популярност в моите си среди", реагира военният хирург.  "Сега малко се чувствам изнасилено популярен, бих предпочел да не съм", категоричен беше шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, чийто рейтинг надмина дори този на премиера.