/ iStock/Getty Images
Правителството се очаква да гласува проект на решение за освобождаване на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина. Това предвижда част от програмата на правителственото заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Вносител на тази точка от програмата е министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Настоящият председател Тодор Ванчев бе назначен на поста с решение на служебното правителството от 14 октомври 2021 г. Все още не са оповестени мотиви за неговата смяна, както и кой ще го замени на поста.

На заседанието Министерският съвет се очаква да приеме програма за мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавните, общинските и частните училища, както и да одобри допълнителни разходи от бюджета за финансово осигуряване на дейности по програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли и детски градини.

Програмата на правителството заседание включва още одобряване на Меморандум за разбирателство между правителството на България и Европейската банка за възстановяване и развитие относно подкрепата за изпълнението на проекти, финансирани чрез европейските фондове за периода 2021 – 2027 г., включително Плана за възстановяване и устойчивост.

Началото на заседанието е от 12:30 ч.
 
БТА