В резултат на валежите днес ще има повишения на речните нива, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на сайта си. По-значителни ще са повишенията във водосборите на реките западно от река Русенски Лом; на южните черноморски реки, във водосборите на реките южно от този на река Средецка, включително; във водосбора на река Марица, главно на родопските притоци и в средното и долното течение на основната река.

На 6-и и 7 септември речните нива ще се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, съобщиха още от МОСВ. 

Есенно напомняне: Жълт код за силен вятър и гръмотевични бури, застудяването продължава

Системата за управление на водите в басейна на река Искър ще оценява риска от наводнения и засушаване, обявиха от министерството вчера. Три милиона от гражданите на страната, живеещи в осем общини по поречието на река Искър, ще имат свободен достъп до текуща информация за състоянието на водното ниво и обем, и ще бъдат предупреждавани при заплаха от наводнения или недостиг на вода. Системата ще послужи като модел за надграждане и внедряване на Национална система за управление на водите в реално време за останалите 12 поречия в страната.