Обявиха частично бедствено положение
Пожар в склад за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и село Гара Елин Пелин възникна тази вечер около 18:30 часа. На място се чуват гърмежи, има двама тежко пострадали души. Други двама души, както и синът на собственика на складовете за фойерверки, са в неизвестност. По непотвърдена информация той е бил в складовете по време на инцидента.

От фирмата за фойерверки не знаят на какво се дължи пожарът в склада в Елин Пелин

Стоп кадър NOVA


Около 150 души от Гара Елин Пелин са се преместили при близки и познати в по-далечен район, в момента не тече евакуация, каза пред БНТ областният управител на София-област Силвия Арнаутска. Тя допълни, че няма интерес от местното население да се евакуират на места, които се предоставят от Българския Червен кръст (БЧК).

Частично бедствено положение 
 

Обявено е частично бедствено положение в град Елин Пелин, както и в селата Гара Елин Пелин и Нови хан, съобщи Кристина Димитрова от общинската администрация.

БТА

Двама души са с животозастрашаващи изгаряния

Двама души с животозастрашаващи изгаряния са транспортирани към болница „Пирогов“ в София, съобщи Екатерина Сунгарска от Центъра за спешна медицинска помощ – София.

С над 85% изгаряния е жената, която пострада при пожара край Елин Пелин

Мъж на видима възраст 40 г. и жена на видима възраст около 30 г. са с трета степен изгаряния, което е животозастрашаващо състояние, според медиците. 

БТА

Всички големи болници в София са предупредени да очакват евентуален прием на пострадали при инцидента. 

Съобщение за незабавна евакуация 

Системата за предупреждения BG–ALERT изпрати съобщение за незабавна евакуация на жителите на с. Гара Елин Пелин в посока Нови хан.

BG-ALERT изпрати съобщение за незабавна евакуация на жителите на с. Гара Елин Пелин

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че не е необходима евакуация на населението.

БТА

Ограничения в движението 

Временно е ограничено движението и в двете посоки по път III-105 от Елин Пелин до гара Елин Пелин. Железопътната линия в района също е затворена за преминаване на влакове. 
Няма промяна в движението на самолетите на Летище София, няма информация за промяна в полетния график. 

Влаковете по направление Бургас-София и София-Пловдив-Варна се пренасочват през Карлово. Пътниците, пътуващи във влакове от Пловдив и Вакарел до Искър, и от Искър до Септември, ще бъдат превозени с автобуси, съобщиха още от националния железопътен превозвач.

По искане на МВР, от 20:40 ч. е изключено напрежението в контактната мрежа и е преустановено движението на влаковете в района на Елин Пелин. Причината е пожарът в района, информират от БДЖ. 

БГНЕС

Два тона тротилов еквивалент

По предварителни данни в единия от складовете, в които избухна пожар между Елин Пелин и Гара Елин Пелин, е имало два тона тротилов еквивалент. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Той обаче не се ангажира колко общо е количеството готова продукция на фойерверки, които се взривиха.

БТА

Служебният премиер Димитър Главчев и представители на други институции са на мястото на инцидента.

БТА

БГНЕС

Междувременно се запали и склад на голяма хранителна верига до Елин ПелинВсе още няма информация дали пожарът е свързан с горящия склад за фойерверки край населеното място.

БГНЕС

Националната следствена служба поема разследването

По разпореждане на
изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин.

МВР: Двама души са в неизвестност след експлозиите в Елин Пелин

Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени.

БТА


Очаква се още тази вечер да започнат разпити на свидетели и други съпричастни лица. Ще се работи по всички възможни версии.



Ще бъде измерена чистотата на въздуха в района
 

Към мястото на пожара към Елин Пелин пътува мобилната автоматична измервателна станция на Столична община за контрол на качеството на атмосферния въздух, която ще бъде разположена в района на населеното място, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.



Военнослужещи идват на място

Три джипа на Военна полиция тип „пустинна котка“ влизат на мястото на взривовете, съобщиха от Министерството на отбраната. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директорът на Военна полиция бригаден генерал Ивайло Сотиров се включват в овладяването на ситуацията.

БТА


Към мястото на инцидента са изпратени военнослужещи с четири водоноски от състава на Мобилната комуникационна станция  (КИС)– Горна Малина, както и военнослужещи с две водоноски от формированието в Негушево, от състава на Командването за логистична поддръжка.

БТА


Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево, от състава на Сухопътните войски. Формированието разполага с пет авторазливни станции, които ще бъдат използвани, става ясно още от съобщението. На място има също сапьори и други военни специалисти. 



Собственик на склада 


Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че собственикът на складовете е пристигнал на място, като вероятно единият от хората вътре е 22-годишният му син.

Проверки на Инспекцията по труда в склада не са открили сериозни нарушения

Извършвали сме съвместни проверки с Регионалната инспекция по околната среда и водите и службата за Контрол на общоопасните средства, последната такава в складовете, в които избухна пожар, е през октомври 2023 г., като Главната инспекция по труда е констатирала три нарушения, които са били по-скоро организационни, няма някакви сериозни нарушения. Това каза Ваня Джупанова, експерт в Главната инспекция по труда (ГИТ).





Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС, БТА