/ iStock/Getty Images
Мобилното приложение ViruSafe, което дава възможност на всички пребиваващи на територията на Република България да се включат в борбата с пандемията от COVID-19, въвеждайки ежедневно своите здравни показатели и симптоми, работи.

Въвеждат в експлоатация Национална информационна система за борба с COVID-19

ViruSafe приема данните от потребителите, с които данни генерира карта с горещи точки, където има граждани с проявени симптоми на COVID-19. Целта на приложението е да осигури по-добра видимост върху разпространението на заразата. Това от своя страна може допълнително да помогне на здравните институции за по-добро планиране и идентифициране на локации с потенциално заразени хора.

"Всеки потребител ще може да получи обратна връзка за здравния си статус на база данните от приложението от личния си лекар, съвети и добри практики, които следва да спазва, за да се предпази от заразата, както и новини относно COVID-19 и достъп до подробна информация за пандемията", уточняват разработчиците от технологичната компания Scalefocus.

Следят здравния ни статус с мобилно приложение

„Подобни приложения се появиха в много други страни по света и се радвам, че България, като технологичен лидер в региона се справи с предизвикателството за собствена разработка в много кратък срок.

Само за 14 дни изградихме приложение от нулата, което ще бъде съществена част от Националната система за борба с COVID-19, разработена в колаборация с още четири ИТ компании (Софтуер Груп, Информационно Обслужване, САС, ЕСРИ)“, заяви Пламен Цеков, съосновател и изпълнителен директор на Scalefocus.

Представят Национална информационна система за борба с COVID-19

Компанията предоставя на държавата мобилните апликации ViruSafe на стойността на 1 лев.
Приложението може да се сваля безплатно от Apple Store и Google Play от днес. То ще бъде предоставено за теглене в цял свят до седмица. 
БГНЕС