/ пресцентър, МС
Апликацията Virusafe ще може да бъде свалена доброволно от всеки гражданин
На извънреден брифинг в Министерски съвет, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на „Информационно обслужване“ представиха национална информационна система за борба с COVID-19.

"Компанията ни реализира мобилна апликация, която е насочена проактивно гражданите да информират за своето здравно състояние. В рамките на 10 изградихме системата, която по автоматизиран път стига до органите на МВР и държавата. Системата е свързана с хората, които са под карантина. Информация въведена веднъж може да се използва от всички държавни институции, лекари, доброволци и така няма да се гу би време. В Сингапур и Тайван използват същата апликация. Така гражданите всеки ден могат да виждат здравния си статус, а държавата също ще е запозната с реалната ситуация", разкри Ивайло Филипов от "Информационно обслужване".

"Мобилното приложение ще може да бъде свалено доброволно от всеки гражданин. Така всеки ще може да сподели своя здравен статус и щабът да бъде запознат своевремнно със ситуацията. Щабът ще може да прецени къде да бъде настанен човек, който се чувства зле между Ямбол и Сливен примерно. Така ще се знае къде да бъде пратена линейката. Даването на данни ще е напълно доброволно. Първо се въвеждат лични данни - ЕГН и приложението само прави изчисления за години и пол. Въвеждат се данни за хронични заболявания. Въвеждат се данните за температура, суха кашлица, гадене, посиняване на устните, всичко. Така Щабът ще получва веднага симптомите. Приложението ще се разпространява и от трите мобилни оператора у нас. Данните ще се съхраняват в Министерството на здравеопазването. При нас няма да остават абсолютно никакви данни", добави Пламен Цеков от фирмата, разработила приложението.

Чрез приложението ще може да бъде правено и локиране на данните, за да се гледат най-горещите точки на заболяването, да се правят всякакви анализи на ситуацията. Приложението е разработено основно за хората под карантина. Централният регистър на апликацията ще подава данни за всички институции, които са свързани с него, както и за граждани. Достъпът ще става с цифров сертификат, който е един от най-сигурните, и сигурността на гражданите ще е гарантирана. Най-вероятно приложението ще може да бъде сваляно в неделя късно вечерта или понеделник сутринта. Всичко ще бъде абсолютно безплатно. Ако се появи информация, че ви искат дори 1 лев за каквото и да е свързано с приложението, това ще фалшиво съобщение и не трябва да се подвеждате. Приложението ще може да се търси под името Virusafe, разкриха още разработчиците на системата.

Целта на приложението е информацията, въведена веднъж, да се използва от всяка структура и да не се губи време. Информацията се прехвърля към аналитичната част, използва се софтуер за анализи, той се ползва в Южна Корея, Китай и Италия, Сингапур, Тайван. Гражданите могат да ползват мобилна апликация, по която да получават информация за медицинския си статус и държавата да прави превантивни действия.

"Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи да бъде презентирана в интернет", добави още Филипов. 

Най-голямата полза е за тези, които идват от чужбина, ако на границата си подаде някой данните, след 14 дни ще получи информация, че вече не е в карантина. Това, което е направено ще улесни всички. Ще облекчи документацията и тестовете. Най-големият принос е фактът, че това ще облекчи и граничните полицаи, които проверяват хората, които идват от чужбина“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Изграждането на такава система е от изключителна полза за Министерстово на здравеопазването. Осигуряването на връзката между отделните институции също е много важна цел, тъй като са обвързани личните лекари, болниците, МВР, пожарната. Те ще са в непрекъсната връзка и информацията ще тече между тях. На базата на тази информация можем да правим анализи и да опитаме да предотвратим разпространеннието на болестта“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

В тази система ще можем да намерим много информация, както за заразени, така и за преболедували и така могат вече да се вземат научно обосновани решения за евентуално разхлабване на режима“, посочи генерал Венцислав Мутафчийски.

Работата с лични данни и чувствителна информация продължава да се прави от тези, от които и до момента: МВР, РЗИ и националния системен интегратор“, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

Той подчерта, че участието на гражданите е доброволно. „Включително могат да изразят съгласие дали приложението да изпраща геолокация или не“, каза още той.