Мнозина се простиха с  проф. Любен Беров
Мнозина се простиха с проф. Любен Беров / netinfo

Президентът Георги Първанов, председателят на парламента Георги Пирински, министри, депутати, посланици и граждани се поклониха пред тленните останки на бившия министър-председател (декември 1992 година - октомври 1994 година) и бивш министър на външните работи на България проф. Любен Беров в зала "Света София" на Народното събрание на площад "Ал. Батенберг" 1.

Напусна ни достоен държавник, ерудиран учен, икономист и почтен човек, каза в своето траурно слово вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, която ръководи правителствената комисия, организирала погребението на проф. Беров.

Емел Етем определи Любен Беров като една от онези силни личности, които независимо от изпитанията и превратностите на времето съумяват да запазят своята принципност и лично достойнство. Любен Беров пое кормилото на изпълнителната власт в трудно за прехода време - първата голяма политическа криза заплашваше сериозно стабилността на страната, каза министър Етем. Той работи с достойнство, с ум и сърце, като отстояваше националния интерес дори и в тежка за България международна обстановка и в условия на изострен вътрешнополитически дебат, добави тя. Емел Етем отбеляза, че като премиер проф. Беров прави смели и значими стъпки за реформиране на икономиката и подписва споразумението за асоцииране на България към общността на европейските народи.

В траурното си слово на поклонението Евгени Матинчев, вицепремиер в кабинета на Любен Беров, отбеляза сериозната научна и преподавателска дейност на професор Беров. Изводите, направени от икономическата история, бяха основата на неговите управленски умения и на неговата решителност при провеждането на реформите в страната - договорите с международните финансови институции по външните дългове на страната, ускоряването на приватизационния процес, подписването на първите за страната договорености с НАТО и ЕС, посочи Матинчев. По думите му в резултат на управлението на правителство на проф. Любен Беров за първи път икономиката на страната е осъществила положителен икономически растеж. Ерудит, признат учен ползващ седем езика, носител на най-ценените човешки добродетели - това беше нашият учител, допълни Матинчев.

Той наистина беше един много солиден, много ерудиран български учен, който ще остави трайна следа в развитието на икономическата наука и в същото време беше един от най-мъдрите, най-зрелите и най-отговорни политици на българския преход, един истински държавник, каза президентът Първанов, след като се поклони пред тленните останки на проф. Беров.

Да се поклонят пред паметта на проф. Беров днес дойдоха също президентът Желю Желев (1992-1997), членове на ръководения от Любен Беров кабинет, бивши български премиери.

Проф. Любен Беров беше много достоен човек, голям патриот, истински, каквито са малко сега, каза след поклонението премиерът на България в периода януари 1995 година-декември 1997 година Жан Виденов. Съжалявам, че малко рано си отиде от живота и от политиката, беше ценен на страната си и можеше да бъде още дълги години, добави Виденов.