/ netinfo
В България родителите възпитават децата си, не ги тормозят
Не трябва да се стигне до другата крайност - както в някой страни, децата да се взимат за щяло и нещяло...вие знаете - в Норвегия. Според мен - нещата може натам да тръгнат - днес една крачка, утре една крачка. Ние искаме децата, но и родителите да имат права. Това каза ловчанският митрополит Гавриил във връзка с публикуваното по погрешка становище на Българската православна църква относно Националната стратегия за детето.

Светият синод засега няма становище по Националната стратегия за детето
 
Тъй като срокът бе много малък - крайният срок, за да може да го сложим на сайта на МС, беше 8 февруари и ние искахме да го спазим. Заседание на синода не сме имали, ще имаме чак края на февруари. Поради това - инициативата е моя - Св. Синод да има позиция, защото много хора се обаждаха и казват - не може Св. Синод да няма позиция по такъв изключително важен въпрос, който касае бъдещето на децата, обясни митрополит Гавриил.
 
В отговор на въпрос дали допуска църквата да има шамар, той заяви: „Вижте какво - не става дума за това. Става дума за това да не се стигне до другата крайност - както в някой страни, както знаете, децата се взимат за щяло и нещяло...вие знаете - в Норвегия. Според мен - нещата може натам да тръгнат - днес една крачка, утре една крачка. Ние искаме децата, но и родителите да имат права.“

Какво всъщност мисли църквата за шамарите и абортите? (ВИДЕО)
 
„Но не може всеки един родител да го подозираш и това, че съседът ще се обади по един телефон и идват и взимат децата - ние това искаме да се избегне. Ако се докаже, че родителите се държат лошо - това е друго, но трябва да се докаже, а там не се и доказва. В чужбина в училище пише - ако родителите ви се карат, обадете се на тоя телефон. И децата  плашат вкъщи родителите си - няма да ми се караш, защото ще се обадя. Ние сме против това“, коментира митрополит Гавриил.
 
В България родители възпитават децата си, не ги тормозят, обичат ги. Когато има изключение - това е друг въпрос и трябва да се докаже, каза той.
 
Абортът е смъртен грях. Аз не смятам, че ние ще можем да постигнем да се забранят, но поне да се напомни на хората да знаят, че това е тежък грях - това е убийство. Може ли да допуснем...детето в утробата на майката - то е живо, има душа. Докато се роди продължава да се развива. Аз съжалявам, че много място зае в нашия текст тоя въпрос, но просто трябваше да се каже с едно изречения, че църквата е против абортите и хората да знаят, обяви още митрополит Гавриил.