Позицията на църквата за абортите и наказанията на децата била неофициална; становището било публикувано поради техническа грешка
Обрат в позицията на Църквата. Четири дни, след като на сайта на Светия синод беше качено становище, заклеймяващо абортите и приемащо физическите наказания за децата, във вторник стана ясно, че то е неофициално. До публичното му оповестяване се стигнало заради техническа грешка.
 
Становището, което беше остро критикувано в обществото, всъщност било нещо като чернова, която не била гласувана официално от владиците. Патриархът не бил одобрявал този текст, а изготвянето му било лична инициатива на Ловчанския владика. В своя защита митрополит Гавриил обясни, че всъщност автор на текста е служител в канцеларията на Синода. Името на дамата е Десислава Панайотова.
 
След като тя написала материала, владиците й казали, че трябва да се съкрати, като се наблегне най-много на въпросите, разглеждани в стратегията. А за абортите трябвало да има 2-3 изречения, които да потвърдят, че БПЦ не ги приема, съобщава NOVA. Ловчанският митрополит обаче не прочел окончателния текст и се оказало, че Панайотова не направила корекциите, които трябвало.
 
Проектът е бил изпратен до митрополитите. Нито един от тях не дал становище, но не бил и против. До официално приемане така и не се стигнало. Все пак двама митрополити казали да се качи проектостановището на сайта на Министерския съвет, за да се спазят законовите срокове.
 
Позицията вече е свалена, но така и не става ясно кое в крайна сметка от становището остава и дали ще има нов текст, нито каква всъщност е позицията на църквата ни относно стратегията за децата.
nova.bg