/ БГНЕС
Българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството, насочени срещу Русия, заяви руският посланик в София Елеонора Митрофанова в ефира на телевизионния канал "Россия 24". 

По-рано България, последвана от Латвия и Естония, обяви 10 руски дипломати за персона нон грата. Днес те напуснаха страната ни. "Нашите дипломати и членовете на техните семейства напуснаха територията на България днес в установения срок", каза пред ТАСС представител на посолството.

Руските дипломати, обявени за персона нон грата, са напуснали България

"Народът на България не подкрепя реториката и действията на своето правителство по отношение на специалната операция на Русия в Украйна", заяви тя, цитирана от РИА Новости.

Посланикът спомена, че по време на посещението на ръководителя на Пентагона Лойд Остин в България, е имало антинатовски митинги в подкрепа на Русия.

"Получаваме и писма за подкрепа, а в интернет много хора сами превеждат нашите уебсайтове от руски на български", подчерта Митрофанова.

Тя уточни, че това не е позицията на всички хора, а на мнозинството. 

Протест на „Възраждане“ заради визитата на министъра на отбраната на САЩ у нас

По предложение на компетентните власти на България, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков, България обяви на 18 март 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната. Посочените служители на посолството на Русия у нас са осъществявали на територията на България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, посочи МВнР. От посолството на Русия определиха решението за обявяването на персона нон грата на 10 техни дипломати за "ясно намерение да се сведе до минимум целият спектър на руско-българските отношения".

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова заяви пред руската телевизия "Русия-24", че Москва ще реагира на изгонването на дипломатите и отговорът може да е и "асиметричен", предаде ТАСС.

В официалния Фейсбук профил на руското посолство у нас Митрофанова посочи още: "МВнР на България за пореден път обяви изгонване на дипломати на Посолството на Русия в България. Този път броят на колегите ни, обявени за „персона нон грата", неприятно изумява с мащаба си". 

Посолството определи това като "поредната агресивна стъпка от ръководството на България" и заяви, че посолството я разглежда като "ясно обозначено намерение да се сведе до минимум целият спектър на руско-българските отношения".

"Този враждебен демарш в скоро време ще получи съответната оценка и адекватна за новия дух на двустранните отношения реакция", заключва публикацията на посолството.


Руският посланик у нас: София налива масло в огъня на западната антируска истерия (ВИДЕО)
 
БГНЕС