/ БГНЕС
Бих искала да предупредя официалните български власти, че доставките на оръжия (включително от съветски произход) и бойни припаси за украинските националисти едва ли ще добави оптимизма за двустранния диалог, който засега и без това е влошен.

Това заяви посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова в седмичния си видеобрифинг, качен на страницата на посолството във ФБ. Тя повтори тезата на официален Кремъл, който упреква "украинските неонацисти" за най-тежките събития, засегнали цивилното население във войната. В това число и атаката срещу Драматичния театър в Мариупол, в чието бомобоубежище се криеха над хиляда жени и деца.

Нинова: България не трябва да изпраща оръжия и боеприпаси в Украйна

"На 16 март бойците на батальона „Азов“ са взривили сградата на Драматичния театър в Мариупол. Неонацистите са задържали заложници в долните етажи на сградата, горните ги използваха като огневи точки. При това руската авиация не изпълняваше задачи, свързани с удари по наземните цели в град Мариупол, сградата на театъра никога не се разглеждаше като цел. Опитите да се обвини Русия в този удар е старателно подготвена провокация", твърди Митрофанова.




Посланикът на Русия увери, че към момента няма промяна в доставките на газ към страната ни. "Русия винаги е била надежден гарант на енергетическата сигурност от световно ниво. Ние високо ценим това реноме, макар че сме готови за сериозно противопоставяне в енергийната сфера. Засега доставките на енергоносители в България се извършват непрекъснато и в пълен обем", увери Елеонора Митрофанова.

Тя също така подчертава, че към момента социологията в Русия показва, че Путин се ползва с подкрепата на над 70% от гражданите на страната.

Путин: Украйна планираше създаването на собствени ядрени оръжия

Посланичката коментира и призивите за разграничаване на руският народ от президента на Руската Федерация. "Тази "нова" теза на западната пропаганда е добре позната още от периода на Великата Отечествена война. Фашистките агресори безуспешно тиражираха подобни неща на окупираните територии с цел да деморализират населението и го подтикнат към сътрудничество. Да напомня, че на президентските избори, състояли се на 18 март 2018 г., 76,69% от гласувалите избраха за държавен глава Владимир Путин", казва дипломатът.