/ пресцентър, МВнР
Двама руски дипломати вече са обявени чрез нота за "персона нон грата". Това заяви пред журналисти министърът на външните работи Теодора Генчовска.

На въпрос знаят ли се имената им, Генчовска отговори утвърдително, но не ги посочи. 

По думите ѝ те трябва да напуснат страната до 48 часа.

Посланикът на Русия у нас е привикан заради заподозрения в шпионаж

"Нямам информация за какъв шпионаж става въпрос. Имам писмо от главния прокурор и ДАНС, няма изброените доказателства какъв тип шпионаж са извършвали", добави Генчовска.

"Външното ни министерството е привикало посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъдат връчени две ноти. Преди минути нотите са връчени на дипломат от посолството на Руската федерация. С първата нота се казва, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас. Те имат 48 часа, за да напуснат страната. А с втората нота, че МВнР остро протестира публикации на посолството на руската федерация в информационното пространство в последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо България и нейните съюзници", заяви на брифинг директорът на дирекция "Пресцентър'" на Mинистерството на външните работи Митко Димитров.

"Тези послания са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношения на уважение и сътрудничество с Република България", заяви директорът на пресцентъра на МВнР.

"Компетентните държавни органи уведомиха министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статут на територията на Република България", подчерта Димитров.

"Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред", посочи още Димитров.