/ iStock/Getty Images
България обяви 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната, съобщиха от Външно министерство (МВнР). 

Това става по предложение на компетентните власти на България, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков. 

Руският посланик у нас: София налива масло в огъня на западната антируска истерия (ВИДЕО)

Съгласно информацията на компетентните власти, посочените служители на посолството на Руската федерация у нас са осъществявали на територията на България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев връчи съответната вербална нота на посланик Елеонора Митрофанова.

Тя отговори в официалния Фейсбук профил на руското посолство у нас:

"Днес МВнР на България за пореден път обяви изгонване на дипломати на Посолството на Русия в България. Този път броят на колегите ни, обявени за „персона нон грата", неприятно изумява с мащаба си", се казва в публикацията. 

Посолството определи това като "поредната агресивна стъпка от ръководството на България" и заяви, че посолството я разглежда като "ясно обозначено намерение да се сведе до минимум целият спектър на руско-българските отношения".

"Този враждебен демарш в скоро време ще получи съответната оценка и адекватна за новия дух на двустранните отношения реакция", заключва публикацията на посолството.