/ МС

Министър-председателят Кирил Петков разговаря с посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова, съобщиха от Министерският съвет. На срещата, която е била по покана на българския премиер, той е призовал руския дипломат да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване и изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции.

Посланик Митрофанова се извини на министър-председателя, казаха още от МС.

България обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Кирил Петков е изразил и възмущението си, че в официалния си поздрав към страната ни по повод 3 март, руското посолство е оприличило войната в Украйна с Освобождението на България.

Нашата признателност към руския народ за Освобождението не може да бъде принизявана чрез сравнения с днешната братоубийствена война в Украйна”, подчерта той. Петков е настоял също така посолството на Руската федерация да не се намесва във вътрешната политика на България, в съответствие с международните конвенции. Министър-председателят приветства декларираното от руския посланик намерение за конструктивен тон оттук нататък.

Руското посолство: Нашите военни не се намесват в работата на украинските АЕЦ

Премиерът е призовал и за спиране на войната и връщане към диалога.