"Днес няма да върнем мандата. Ще проведем заседание на партията на 23 април, на което ще вземем решение". Това каза пред журналисти в парламента номинираният за министър-председател Даниел Митов в проектокабинета на ГЕРБ-СДС.

"Направихме сериозен, открит опит да призовем партиите, с които имахме намерение да говорим за съставяне на кабинет. За съжаление, "Има такъв народ" отказа да води разговори с мотива, че предизборните им ангажименти не включват диалог с партиите на статуквото", заяви още Митов.

По-рано през деня заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков заяви, че ще върнат мандата за съставяне на правителство най-вероятно още днес.

Той взе думата по време на дебатите по проекторешението за налагане на мораториум върху определени действия на Министерския съвет в оставка.

„Има такъв народ” отказа поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на кабинет

Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, всички назначения, трябва да направите правителство, а не да занимавате час и половина цяла България с вашите неадекватни изказвания от всички страни, коментира Тома Биков. И отбеляза, че пред страната има изключително важни предизвикателства - намираме се в здравна криза, в социални и икономически затруднения. Намираме се на ръба на политическа криза, защото никой от вас не е казал преговаря ли в момента за някакво правителство, посочи той. "Ние ще върнем мандата най-вероятно още днес", каза Тома Биков.

Борисов: Ако не намерим подкрепа, ще върнем мандата в четвъртък или в петък

Той коментира, че няма значение дали мораториумът е бил приет миналата седмица или тази, защото е противоконституционен, но големият проблем е, че не знаем какво се случва в държавата. 
БТА