/ Министърът на външните работи
Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, с която обсъдиха развитието на отношенията между България и Русия на основата на равнопоставения политически диалог и взаимноизгодното сътрудничество, включително в сферата на туризма, културата, науката и образованието.
 
„Между България и Русия съществуват дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения“, заяви министър Стоев и подчерта, че в отношенията си с Русия страната ни се ръководи от своите национални интереси и от общата политика на държавите - членки на ЕС и НАТО.
 
„Искаме да развиваме отношения, основани на равнопоставеност и прагматизъм“, изтъкна външният ни министър. Той подчерта необходимостта от конструктивен диалог между Европейския съюз и Русия по международни въпроси от регионално и глобално значение. „Глобалните предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват обединен подход  и солидарност“, изтъкна Стоев.

Светлан Стоев
Министърът на външните работи

Сред темите на разговора бе и активизирането на туристическия обмен в условията на подобряване на епидемичната обстановка в България. Министър Стоев подчерта, че българската страна е предприела всички необходими стъпки, за да гарантира сигурността на туристите през летния сезон. В тази връзка той напомни, че българските власти са отправили предложение към Русия за възстановяване на редовните граждански полети между двете страни и помоли руското посолство за съдействие.
 
В отговор посланик Митрофанова увери, че руското посолство е активно ангажирано и съдейства за положителното разрешаване на въпроса за възобновяването на самолетните полети към България.