Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев пак се явява в следствието
Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев пак се явява в следствието / БГНЕС, архив

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев ще се яви в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура днес и утре. Призовката му била връчена предпразнично.

Ненчев до момента има две обвинения. Едното му повдигна Софийската градска прокуратура, а другото -военни прокурори. Двете му бяха повдигнати едно след друго в рамките на дни.

Военният министър в оставка се сдоби с още едно обвинение

Повдигнатото от военни прокурори обвинение срещу министъра в оставка е за нанесена щета за близо 260 000 лв. Ненчев е обвинен, че като действащ министър е склонил умишлено подчинения си - директорът на Дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов, да не изпълни свои законови задължения по Закона за обществените поръчки и да осуети подписването на договор с участник, спечелил такава поръчка за изготвяне на военно облекло. Това е било с цел поръчката да спечели втория класиран - "Интендантско обслужване" ЕАД, защото така било обещано от самия министър пред ръководството и работниците на това дружество.

Прокуратурата: Николай Ненчев е обвиняем за тежки престъпления по служба

Прокуратурата повдигна обвинение на министъра на отбраната в оставка и заради особено тежки престъпления по служба. Разследването е установило, че заради действията на министъра е имало реална опасност за българската армия. През 2015 г. Ненчев не е осигурил авиационна безопасност и летателна годност на военно-въздушните сили на страната ни. Тогава договорите за обновление на МИГ-29 не са приведени в реално изпълнение, а министър Ненчев е наредил на своя заместник да ги пази в служебната си каса и да не се предприемат действия, свързани с ремонт на самолетите. Според Ненчев причината да стане обвиняем е "странна".